Hotelsector herstelt zich twee jaar na aanslagen

© PhotoNews
| Het luxueuze vijfsterrenhotel Steigenberger Wiltchers' Grand Hotel aan het Stefaniaplein in Elsene.

De Brusselse hotels kennen twee jaar na de aanslagen opnieuw een stijging in het bezettingscijfer. De Brussels Hotels Association (BHA) verwacht dat die zich zal doortrekken in 2018. In de eerste twee maanden van 2018 steeg het bezettingscijfer met 3,8 procentpunt tegenover dezelfde periode in 2017.

De lockdown in november 2015 en de aanslagen op 22 maart 2016 veroorzaakten een 18 maanden durende crisis in de hotelsector. Doorheen 2017 kropen de hotelhouders stilaan uit het dal en bereikten ze opnieuw de cijfers van voor de lockdown.

De bezettingsgraad in 2017 bedroeg 70,7 procent, wat 1 procentpunt minder is dan in 2015 voor de lockdown en 9,6 procentpunt meer dan in 2016. De gemiddelde prijs van een kamer ligt in 2018 op 108 euro, wat even veel is als in 2015 en 2 euro meer dan in 2016.

"Zowel op federaal als op regionaal niveau kunnen we de sterke crisismaatregelen die genomen werden na de aanslagen enkel toejuichen. Ze hebben ertoe geleid dat er vele jobs behouden konden worden", stelt Rodolphe Van Weyenbergh, algemeen secretaris van de BHA.

Air BnB

De hotelsector stelt wel dat er nog andere gevaren zijn, zoals het collaboratieve platform AirBnB en de hoge werkgeversbijdragen.

"De werkgeversbijdragen behoren tot de hoogste in Europa en dat is onhoudbaar voor een arbeidsintensieve sector als de onze. Dit moet eerst opgelost worden, want wij blijven een sector die ook vele jonge Brusselaars een kans op werk biedt", aldus Van Weyenbergh.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september gaat het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?