Hotelsector verheugd over Brussels relanceplan

© Altiplan / Wallonie Bruxelles Architectures
| Het hotel van de Thon-keten in de Europese wijk.

Terwijl oppositiepartij MR niets nieuws ziet in het relanceplan van de Brusselse regering, is de Brusselse hotelsector wel positief. Hoewel de Brussels Hotels Association (BHA) nog geen details heeft, is de BHA tevreden dat er een vereenvoudigde en eerlijke premie per bed wordt opgezet in overleg met de sector. "De snelle invoering van de maatregel is onontbeerlijk aangezien door de crisis het faillissement van talrijke zaken dreigt", waarschuwt secretaris-generaal Rodolphe Van Weyenbergh.

Hij wijst er ook op dat de toestand van de Brusselse hotelsector heel ernstig is. De activiteit is met 95 procent gedaald. Dat er 20 miljoen uitgetrokken wordt voor de sector, mag veel lijken, maar het komt erop aan om een grotere catastrofe te vermijden: het failliet van de hele sector, die instaat voor de onthaalcapaciteit van Brussel op het ogenblik dat de toeristische activiteit herneemt, aldus nog de BHA.

"Waarom heeft men zo lang gewacht voor dit plan dat niets nieuws inhoud," vraagt MR-fractieleidster in het Brussels Parlement, Alexia Bertrand, zich dan weer af nadat de Brusselse regering het relanceplan van 120 miljoen euro eerder dinsdag voorstelde. "Dit plan is een kopie van de regeerverklaring, waarbij men de exponentiële stijging van de schuld verantwoordt door de coronacrisis. Er is geen koerswijziging op het vlak van mobiliteit, huisvesting en opleiding", aldus Bertrand, die ook vindt dat "het plan de Brusselaars veel gaat kosten".

Voor de MR keert de regering de private de sector de rug toe en duwt ze de Brusselaars in een vicieuze cirkel van armoede. "Het herstelplan is met 120 miljoen zwakker dan de noodmaatregelen van 500 miljoen. Dat toont de ambitie van het plan, dat de verwarring behoudt tussen herstel en steun", aldus nog Alexia Bertrand. Wel is ze tevreden over het luik huisvesting omdat "het erop lijkt dat we gehoord werden over het belang van renovatie en isolatie om de klimaatdoelstellingen te halen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?