Huawei opent binnenkort centrum voor cybersecurity in Brussel

© Belga
18/12/2018

Huawei opent in het eerste kwartaal van 2019 een centrum voor transparantie en cybersecurity in Brussel. Dat heeft voorzitter Ken Hu dinsdag gezegd tijdens een persconferentie in het Chinese hoofdkwartier van de smartphonebouwer. Dat is opmerkelijk omdat het bedrijf voorwerp is van een Belgisch onderzoek naar spionage.

Al in mei 2018 had Huawei aangekondigd dat het "in de nabije toekomst" in Brussel een cybercentrum zou openen, naar aanleiding van de inwerkingtreding van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR). Hannes Van Raemdonck, een Belgische woordvoerder van Huawei, bevestigt dat de opening voor het eerste kwartaal van 2019 gepland is.

"Het centrum zal in eerste instantie een soort platform zijn waar we niet alleen Belgische maar ook Europese klanten en stakeholders kunnen uitnodigen om samen te werken rond beveiliging en privacy", aldus Van Raemdonck. Of er ook effectief beveilingssoftware zal worden ontwikkeld en hoeveel jobs het centrum zal creëren, wil Huawei voorlopig nog niet kwijt. Duidelijk is wel dat het aantal nieuwe banen beperkt zal zijn.

Chinese spionage

De timing is opvallend. Eerder deze maand raakte nog bekend dat het Belgische Centrum voor Cybersecurity een onderzoek voert wegens mogelijke spionage naar Huawei, dat netwerkinfrastructuur levert aan onder meer Proximus en Orange.

Ook verscheidene andere landen nemen het concern onder de loep, en in Canada werd de topvrouw van Huawei zelfs gearresteerd. Ze is nu vrij op borg. Voorzitter Ken Hu benadrukte dinsdag echter dat er "geen enkel bewijs" is dat Huawei "de nationale veiligheid bedreigt in eender welk land".

Volgens Van Raemdonck had de recente heisa geen gevolgen voor de plannen in onze hoofdstad. "Dit project werd anderhalf jaar geleden al opgestart en in mei aangekondigd", benadrukt de woordvoerder. "De recente geruchten en verdachtmakingen hebben geen invloed gehad. Integendeel, ze onderstrepen juist het doel van het nieuwe centrum."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , spionage , China

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni