Huishoudhulp.

Het overleg over de lonen en arbeidsvoorwaarden voor de 150.000 huishoudhulpen in ons land die worden tewerkgesteld via dienstencheques, is vastgelopen. De vakbonden gaan over tot acties, kondigden ze woensdag aan.

Breekpunt is de verplaatsingsvergoeding die de poetshulpen krijgen, legt federaal ABVV-secretaris Issam Benali uit. Die bedraagt vandaag 13 cent per kilometer. "Maar met de gestegen diesel- en benzineprijzen is dat niet genoeg om de kosten te dekken. Poetshulpen worden soms 40 kilometer ver naar klanten gestuurd. Per kilometer maken ze verlies, terwijl de lonen al laag zijn".

De vakbonden schuiven de referentieprijs van 37 cent per kilometer naar voor. Overleg met sectororganisatie Federgon leverde echter geen akkoord op. De vakbonden hebben bijgevolg een stakingsaanzegging ingediend.

Concreet wordt volgende week donderdag actiegevoerd in Brussel. Wat die actie zal inhouden is nog niet duidelijk. Het is niet de bedoeling dat poetshulpen donderdag massaal thuisblijven. "Maar het gaat om het begin van onze actie. Meer acties, met inbegrip van een algemene stakingsoproep, zijn niet uitgesloten", waarschuwt Benali.

Volgende week vrijdag is nieuw overleg gepland tussen bonden en werkgevers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni