Gewest komt huishoudhulpen tegemoet met vergoeding

© Photonews
| (archiefbeeld)

De Brusselse regering keurde drie maatregelen goed om de sector van de dienstencheques in coronatijden te ondersteunen. Eén daarvan heeft betrekking op de uitkeringen van huishoudhulpen. “Dankzij deze aanvulling kunnen huishoudhulpen tot 95 procent van hun loon ontvangen.”

Ook de sector van de dienstencheques werd hard getroffen door de coronacrisis. Om de sector tegemoet te komen, nam de Brusselse regering drie nieuwe maatregelen. Eén daarvan heeft betrekking op de ondersteuning van de huishoudhulpen zelf.

“Deze sector wordt gekenmerkt door lage lonen, en een zeer groot aantal deeltijdse betrekkingen,” klinkt het. “Huishoudhulpen worden gesteund door tijdelijke werkloosheid, maar gezien hun situatie zal een meerderheid het moeten doen met minder dan 1.000 euro inkomsten per maand, zonder andere voordelen zoals maaltijdcheques.”

Daarom besliste de regering de uitkering van deze huishoudhulpen aan te vullen. Zij krijgen een vergoeding van 2,50 euro bruto per uur tijdelijke werkloosheid. “Dankzij de aanvulling op de tijdelijke werkloosheid die door het Gewest wordt betaald, kunnen de huishoudhulpen tot 95 procent van hun loon ontvangen", meldt Bernard Clerfayt (Défi), Brussels minister van Werk.

Naast de aanvullende uitkeringen, biedt het Gewest ook forfaitaire steun aan ondernemingen. Dienstenchequebedrijven met zetel in Brussel zullen een bedrag ter waarde van 4.000 euro ontvangen.

Tot slot zal het Gewest ook de ondernemingen die nog actief zijn, verder ondersteunen. Om materiaal aan te kopen dat nodig is om zowel de huishoudhulpen als de klanten te beschermen, krijgen bedrijven in de sector een verhoogde gewestelijke tussenkomst van 2 euro, met andere woorden 16,60 euro in plaats van 14,60 euro per cheque. Deze steun gaat in vanaf 1 april en blijft behouden zolang de crisis duurt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?