Noordwijk luchtfoto Sheraton Albert II-laan kantoorwijk hoogbouw Vlaamse Gemeenschap

Huurprijzen voor kantoren in Brussel scheren hoge toppen

© Belga
11/12/2018

De huurprijzen voor kantoren in Brussel staan op recordhoogte als gevolg van een beperkt aanbod aan beschikbare ruimtes. Dat heeft vastgoedraadgever JLL dinsdag gezegd.

In 2018 stond er gemiddeld 7,9 procent van de kantoorruimtes leeg in Brussel (tegen 8,2 procent in 2017). Dat is het laagste percentage sinds 2001. In het centrum van Brussel was zelfs maar 3,6 procent beschikbaar (4,4 procent in 2017).

Hoewel ook de vraag naar kantoorruimte "teleurstellend" was, groeit het onevenwicht tussen vraag en aanbod, aldus JLL. Dat duwt de huurprijzen de hoogte in. De gewogen gemiddelde huur lag dit jaar 13 procent hoger dan in 2017, op 184 euro per vierkante meter per jaar.

De tophuurprijs steeg met 5 procent tot 315 euro per vierkante meter per jaar. Die topprijzen worden betaald in het centrum van Brussel. Projecten zijn er vaak nog voor de oplevering al in grote mate voorverhuurd.

Periferie

Maar omdat de beschikbare ruimte er beperkt is, wordt er ook steeds meer naar de periferie gekeken en beginnen de huurprijzen ook daar stilaan te stijgen. In de Brusselse rand was dit jaar 15 procent van de kantoorruimte beschikbaar.

Dit jaar zal naar schatting ongeveer 330.000 vierkante meter Brusselse kantoorruimte ingenomen zijn, een vijfde minder dan in 2017. De meeste transacties gingen ook over verhuizingen van de ene naar de andere locatie binnen de stad. Internationale instellingen vormden een pluspunt, terwijl Belgische administraties vrijwel geen transacties deden.

Coworking

JLL stelt ook vast dat coworkingkantoren de status van tijdelijk fenomeen ontgroeid zijn. Het volume aan dergelijke gedeelde werkplekken is dit jaar in Brussel nagenoeg verdubbeld, tot 62.000 vierkante meter.

In Brussel zijn nu co-workingspelers actief als Spaces, WeWork, Fosbury & Sons en Welkin & Meraki. "De sterke uitbreiding van co-working in Brussel en Antwerpen, evenals in de meeste grote Europese steden, doet vraagtekens rijzen bij de manier waarop de werkruimten van bedrijven worden ontworpen", aldus JLL.

"Co-working is niet slechts een tijdelijke afleiding, maar een blijvende trend", voegt de vastgoedconsultant er nog aan toe. Dat ook de vastgoedbedrijven zelf dit inzien, valt bijvoorbeeld af te leiden uit de overname van co-workingspeler Silversquare door vastgoedonderneming Befimmo.

Op het vlak van handelsvastgoed noteerde JLL een stabiel jaar. Opvallend is hier de trend naar meer aandacht voor voeding en vrije tijd, zeker in winkelcentra. Projecteigenaars moeten flexibel zijn en snel handelen in functie van de elkaar snel opvolgende trends, luidde het. "De verschillende trends in het retailsegment volgen mekaar snel op, zo snel dat de voortdurende wijziging van de markt ook een trend op zichzelf wordt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, kantoor, kantoren, jll

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni