Kapotte paraplu’s krijgen tweede leven in regenjasjes

Charlotte Lebègue
© BRUZZ
08/08/2022

Na een regenbui vind je altijd wel kapotte paraplu’s terug in de stad. Om de verspilling tegen te gaan, lanceerde de Anderlechtse Mélanie Iudica het upcycling project Marypup. Hiermee recupereert ze de materialen van de gevonden paraplu's om regenkledij te maken. Na een moeilijke opstart komt het concept eindelijk van de grond.

In 2019 besloot zaakvoerster Mélanie Iudica een eigen zaak te beginnen. Ze speelde al langer met het idee en gaf haar oude job als sales executive in de bedrijfswereld op. De vele lockdowns van de voorbije jaren maakte het niet gemakkelijk. Toch lijkt het concept nu goed aan te slaan. “Ik hoop dat het komt omdat mensen de boodschap erachter begrijpen”, klinkt het bij Mélanie Iudica, oprichtster van Marypup.

Om een regenjas te maken heb je twee paraplu's nodig en het duurt ongeveer een uur. Met het groeiende succes heeft zaakvoerster Mélanie de tijd niet meer om alles te bolwerken. “Ik ben momenteel nog op zoek naar iemand die de marketing kant kan overnemen,” vertelt ze.

marypupcycling.png

| Mélanie Iudica

Gelukkig staat ze er niet alleen voor. Ze krijgt geregeld hulp van drie gedetineerden in Brussel voor het knip- en naaiwerk. “De gevangenen zijn enthousiast over het project: het is een uniek soort werk en ze staan achter het idee,” klinkt het bij Mélanie. Ook kan ze rekenen op beschutte werkplaatsen en plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen waarmee ze contracten heeft. Hierdoor is Marypup ook uitgegroeid tot een sociaal project.

De passie van het recycleren van materialen kreeg Mélanie mee van thuis. Haar moeder maakte de kleren van het gezin met oude textielstoffen. Hierdoor weet ze dat het anders kan. “Onze huidige industrie is erop gericht goedkope spullen te kopen, weg te smijten en opnieuw te kopen. De paraplu's zijn hier een goed voorbeeld van. Ik hoop dat we groeien naar een andere manier van denken dan onze huidige wegwerpmaatschappij, ” benadrukt ze.

Je kan de regenjassen online bestellen, maar ze zijn ook in enkele winkels in Brussel verkrijgbaar. Indien je een steentje wenst bij te dragen, kan je je kapotte paraplu's doneren aan de ophaalpunten op de website van Marypup.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni