KBC schrapt 1.400 banen

© Belga - BRUZZ
04/09/2019
Updated: 04/09/2019 12.14u

De vakbonden vrezen voor toenemende werkdruk bij het personeel.

Bij KBC verdwijnen de komende drie jaar 1.400 banen in België. Dat heeft de bank-verzekeraar woensdag bekendgemaakt. Bovendien worden de contracten van 400 externe contractuelen stopgezet. Er is geen verplicht collectief ontslag of vertrekplan voorzien of nodig, aldus nog de bank.

Het verdwijnen van de banen is het gevolg van een "optimaliseringsoefening", bedoeld om de efficiëntie en de wendbaarheid van de hoofdzetel- en ondersteunende diensten van KBC in België te verbeteren, zo klinkt het.

Concreet verdwijnen de komende drie jaar bij KBC in ons land 1.400 banen, zowel in het hoofdkantoor, de ondersteunende functies en het kantorennetwerk. Daarvan zullen 300 functies worden ondergebracht in Tsjechië en Bulgarije. De contracten met 400 externe contractuelen, voornamelijk in IT-functies of interims, worden stopgezet.

In België gaan de veranderingen in vanaf september 2019 tot eind 2022. De vermindering van het aantal voltijdse medewerkers zal volledig worden opgevangen door een natuurlijke uitstroom, via bijvoorbeeld pensioen of natuurlijk verloop. De afgelopen jaren bedroeg die natuurlijke uitstroom al meer dan 500 voltijdsen per jaar.

"Daardoor is er geen verplicht collectief ontslag of vertrekplan voorzien of nodig", aldus KBC. Maar ook in Tsjechië verdwijnen banen bij de bank. Verwacht wordt dat de komende drie jaar het aantal medewerkers er met minstens 750 zal verminderen.

Gemengde gevoelens

De vakbonden bij KBC zitten met "gemengde gevoelens" na de aankondiging van de directie. "Enerzijds is het positief dat er geen sprake is van naakte ontslagen", zegt Dirk De Backere van ACV Puls.

"Maar anderzijds kan je er niet onderuit dat er een beduidende impact is op het personeel. We spreken over 1.400 mensen, en zelfs 1.800 als je de externe contracten erbij telt die niet vervangen worden. We maken ons zorgen over de toenemende werkdruk voor de mensen die overblijven."

Het ACLVB waarschuwt voor een vals gevoel van opluchting. "We vrezen dat KBC deze aankondiging later zal gebruiken om de vakbonden het mes op de keel te zetten,” zegt Maarten Dedeyne, nationaal verantwoordelijke ACLVB. "De banken willen momenteel zo snel mogelijk evolueren naar instant dienstverlening, en tegen een zo laag mogelijke kostprijs."

"Dit leidt tot vergaande éénrichtingsflexibiliteit die de bank wil opleggen aan haar werknemers. We vrezen dan ook dat KBC het flexibiliteitsdossier misschien terug zal koppelen aan de nog te bepalen vertrekmodaliteiten na de aankondiging van vandaag," klinkt het bij de vakbond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , KBC , ontslagen , bank

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni