Kleinzoon Frère niet herbenoemd als regent bij Nationale Bank

© google
| De Nationale Bank.

Cédric Frère, kleinzoon van de intussen overleden zakenman Albert Frère, wordt volgende maand niet herbenoemd als regent bij de Nationale Bank. Dat bericht het weekblad Knack donderdag en wordt bevestigd op het kabinet van bevoegd minister Alexander De Croo (Open VLD). Daar wijst men op het feit dat de regering in lopende zaken zit en dus niet beslist over niet-hoogdringende benoemingen. "We gaan ervan uit dat de regentenraad kan blijven functioneren", aldus de woordvoerder. "Het is aan de volgende regering om over de benoemingen te beslissen."

Naast Cedric Frère vervalt ook het mandaat van Edwin De Boeck (studiedienst N-VA) en van Robert Verteneuil (ABVV-voorzitter). Ook zij worden dus niet herbenoemd als regent. De benoeming van Cédric Frère leidde vorig jaar nog tot een storm van verontwaardiging. Cédric was de derde Frère in rij die regent werd. Nu hij niet herbenoemd wordt, is het voor het eerst sinds 1980 dat er geen lid van de familie een functie bekleedt bij de Nationale Bank, schrijft Knack.

1/3 vrouw

De volgende regering zal bij de benoeming van nieuwe regenten ook rekening moeten houden met een wetsvoorstel dat momenteel in het parlement wordt besproken. Dat bepaalt dat de regentenraad van de Nationale Bank tegen 2020 voor minimum een derde uit vrouwen moet bestaan.

De voorzitter zal ook van een ander geslacht moeten zijn dan de gouverneur. Het wetsvoorstel werd al in de Kamercommissie goedgekeurd, maar moet nog naar de plenaire. Momenteel zetelt er maar één vrouw in de regentenraad: Fabienne Bister van de Waalse werkgeversorganisatie UWE.

Regentenraad

De regentenraad kijkt toe op de werking van de Nationale Bank, maar het is om een andere reden zeer interessant om regent te zijn: regenten krijgen financieel-economische informatie sneller en wisselen maandelijks van gedachten met de directie van de Nationale Bank.

Knack merkt op dat ook de plaats van vice-gouverneur nog steeds vacant is. Omdat de gouverneur Pierre Wunsch Franstalig is, gaat die post naar een Vlaming. Ook hier zal de volgende federale regering de knoop moeten doorhakken. Op 20 mei vindt de algemene vergadering van de Nationale Bank plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?