Benoemingsrel leidt tot transformatie van Nationale Bank

© Van Overtveldt via Facebook
| Van Overtveldt heeft een Copernicaanse revolutie in zijn hoofd voor de Nationale Bank (archiefbeeld).

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft een grondige hervorming van de Nationale Bank uitgetekend. Zo zouden de exuberante lonen van de directieleden grondig doorgelicht worden, en komen er meer vrouwen aan de top van de bank.

Het aantal mandaten gaat fors omlaag, er komen meer vrouwen aan de top en de riante lonen van de directie worden doorgelicht. Dat schrijft althans De Tijd.

Van Overtveldts hervorming komt er in de nasleep van de rel over de benoeming van Steven Vanackere (CD&V) als directeur van de Nationale Bank. Die botste op kritiek omdat daardoor geen enkele vrouw meer in het directiecomité zou zetelen.

Tijdens dat debat barstte ook een discussie los over de hoge vergoedingen van de directieleden, die meer verdienen dan de premier. En over de vele mandaten en functies bij de Nationale Bank. Van Overtveldt wil er met de grote borstel doorgaan.

Minder mandaten, lagere lonen

Zo wordt het auditcomité afgeschaft. Dat telt nu tien leden. Voorts daalt het aantal regenten in de Raad van Bestuur van tien naar acht. De vakbonden zullen nog één vertegenwoordiger krijgen in de plaats van twee en de werkgeversorganisaties een in de plaats van drie. Verder wordt het aantal onderdirecteurs - nu zijn dat er 26 - verminderd.

Om tegemoet te komen aan de kritiek dat de lonen bij de Nationale Bank te hoog zijn komt er een doorlichting. Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank, is met zo'n 490.000 euro bruto per jaar de best betaalde bankier van Europa. Vicegouverneur Pierre Wunsch strijkt jaarlijks 391.000 euro op en de directeurs 337.000 euro.

Een derde wordt vrouw

Verder wordt iets gedaan aan de ondervertegenwoordiging van vrouwen op het topniveau van de Nationale Bank. Nu telt het directiecomité geen enkele vrouw, zetelt er in de Regentenraad maar één vrouw en zijn er bij de 26 onderdirecteurs slechts twee vrouwen.

Vanaf 2023 zal minstens een derde van de leden van de Regentenraad een vrouw moeten zijn, net zoals dat het geval is in andere beursgenoteerde bedrijven. Ook zal de voorzitter van de Regentenraad een vrouw moeten zijn, als de gouverneur een man is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?