Deliveroo BRUZZ 2 1558

| Sytze Ferwerda zegt pas als koerier voor Deliveroo zijn stad Amsterdam echt te hebben leren kennen. Hij wil het ook blijven doen, maar alleen als zijn rechten gevrijwaard blijven.

De 19-jarige Sytze Ferwerda klaagt Deliveroo aan. De maaltijdbezorgdienst wil ook in Nederland enkel nog met zelfstandige koeriers werken en dat ziet de jonge fietskoerier niet zitten.

Niet alleen in België zien heel wat koeriers van maaltijdbezorgdienst Deliveroo het niet zitten om als zelfstandige aan de slag te gaan. Ook in Nederland wekt een verandering van statuut wrevel op.

Sytze Ferwerda is 19 jaar en werkt als fietskoerier bij Deliveroo. Dat wil hij ook blijven doen, maar dan gewoon in loondienst. Nu de maaltijdbezorgdienst vanaf 1 februari alleen nog met zelfstandige bezorgers wil werken, vreest hij om als schijnzelfstandige behandeld te worden. Bovendien worden de koeriers dan per afgeleverde maaltijd betaald, niet langer per uur. Ferwerda daagt Deliveroo nu voor de rechter.

Meer rechten en zekerheid

Een groot bedrijf aanklagen, is geen alledaagse zaak voor een 19-jarige. Maar Ferwerda is niet alleen in zijn strijd: hij kreeg het geld voor de rechtszaak bijeen door een crowdfundingsactie van de politieke partij PvdA. “Deliveroo zijn de nieuwe boeven,” klinkt het bij kamerlid Gijs van Dijk. “Ze proberen over de rug van hun bezorgers de winsten maximaal de hoogte in te jagen. Alle risico’s voor de bezorger, alle winst voor Deliveroo."

"Ze proberen over de rug van hun bezorgers de winsten maximaal de hoogte in te jagen. Alle risico’s voor de bezorger, alle winst voor Deliveroo"

Gijs Van Dijk, PVDA-kamerlid die de actie van Ferwerda mee ondersteunt

Met het proces hoopt Ferwerda meer rechten af te dwingen, zoals een inkomen na een aanrijding. Hij hoopt dat door de rechtszaak bezorgers weer zeker kunnen zijn van een inkomen, een verzekering bij arbeidsongeschiktheid en doorbetaling bij ziekte. “Dat zou ook een duidelijk signaal zijn naar alle andere bedrijven die vergelijkbare plannen hebben: dit mag niet”, aldus Van Dijk.

Acties in het verschiet

In België dreigt de gedwongen omschakelen van statuut tot meer acties te leiden. De koeriers hebben besloten de druk op de directie op te drijven. Zo zal er vandaag een delegatie aan het kabinet van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vragen waarom het beloofde onderzoek nog niet afgerond is. Maandag zou Brussels minister van Economie Didier Gosuin (Défi) dezelfde vragen voorgeschoteld krijgen.

'Bezorgers wel tevreden'

Deliveroo laat in een reactie aan Het Nieuwsblad weten dat de bezorgers heel tevreden zijn met deze nieuwe vorm van flexibel werk en dat er steeds meer bezorgers bijkomen. “Wij geloven in het freelancemodel maar streven ernaar het verder te verbeteren", zo klinkt het.

Tot slot zegt de maaltijddienst 'op zoek te willen gaan naar een manier om bezorgers meer collectieve zekerheden te bieden en tegelijkertijd de nodige vrijheid te laten behouden'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Samenleving , Deliveroo , Sytze Ferwerda

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni