Koning opnieuw in het land

De koning is terug in het land (archiefbeeld).

Koning Filip en koningin Mathilde zijn terug in het land. Het regeringsvliegtuig met de delegatie van het zevendaagse staatsbezoek aan Canada landde zaterdagavond op Melsbroek.

Het vorstenpaar en de verschillende ministers hebben er een week van officiële ontmoetingen, de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, zakenevents en academische activiteiten opzitten in Ottawa, Toronto en Montréal. Een concert van Lara Fabian en Alice on the Roof sloot vrijdagavond de activiteiten af. De zeer omvangrijke delegatie uit de zakenwereld en het hoger onderwijs ondertekende in totaal een 45-tal contracten en intentieverklaringen.

CETA wacht nog op Brussel en Franse Gemeenschap

Voor staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) heeft dit staatsbezoek met een belangrijk economisch luik absoluut zijn nut bewezen. Het bezoek kwam op het goede moment nu het CETA-vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Europese Unie sinds 21 september voor zowat 90 procent in voege is. "De voorlopige inwerkingtreding heeft onmiddellijk resultaat gegeven in de cijfers. Het heeft een enorme boost gegeven", aldus de Crem. "98 procent van onze handel gaat nu zonder belemmeringen (importheffingen, nvdr.)."

Over dat CETA-verdrag was in 2016 nog veel inkt gevloeid, ook in Canada, toen het verzet van Wallonië (onder de vorige minister-president, PS'er Paul Magnette) de Belgische goedkeuring tegenhield. Uiteindelijk bekwam Wallonië bijkomende garanties.

Buitenlandminister Didier Reynders (MR) merkt op dat het federale niveau, Vlaanderen en Wallonië de nodige stappen zetten voor de definitieve goedkeuring van CETA. "We wachten nog op de Franse Gemeenschap en het Brussels Gewest", zegt hij. MR-partijgenoot en Waals minister-president Willy Borsus voegt toe dat CETA voor velen een "voorbeeld van handelsverdrag" is. Reynders en Borsus wijzen elk bijvoorbeeld op de sociale en milieugerelateerde bepalingen.

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) toonde zich eerder op de week positief over het verdrag: "CETA creëert kansen voor onze Vlaamse economie. Ik ben er dan ook van overtuigd dat onze Vlaamse ondernemers en werknemers in de nabije toekomst de vruchten van het CETA-akkoord zullen plukken."

Borsus is tot slot een tevreden man na een "zeer vruchtvolle missie" in Canada. "Wallonië staat er opnieuw."

Het volgende staatsbezoek brengt de koning in het najaar naar Portugal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?