Leegstand Sociaal Verhuurkantoor voor Studenten vervijfvoudigd

© PhotoNews
| Studentenkoten en studio's te huur.

De leegstand is sinds de start van de gezondheidscrisis fors gestegen bij het Sociaal Verhuurkantoor voor Studenten (SVKS), van 1,6% naar 8%. Bovendien boekte het SVKS op die manier ook 43.000 euro verlies. Dat blijkt uit gegevens die Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) opvroeg bij Staatssecretaris Nawal Ben Hamou.

Het Brusselse Sociaal Verhuurkantoor voor Studenten (SVKS) heeft duidelijk te lijden onder de coronacrisis, zo blijkt uit gegevens die Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) opvroeg bij Staatssecretaris Nawal Ben Hamou. De huurleegstand is sinds de start van de gezondheidscrisis fors gestegen, van 1,6% naar 8%. Bovendien boekte het SVKS op die manier ook 43.000 euro verlies.

Bij het begin van het huidige academiejaar had het SVKS in totaal 297 woningen in beheer, waarvan meer dan de helft in Stad Brussel, Schaarbeek of Anderlecht gelegen zijn. Vorig jaar kreeg het SVKS al een uitzonderlijke subsidie van 86.000 euro om het tekort op te vullen in verband met de niet-betaalde huur van vele studenten ten gevolge van de eerste lockdown, maar ook dit academiejaar blijven de problemen aanslepen.

"Heel wat jobstudenten hebben hun inkomstenbron zien wegvallen en kunnen het zich niet langer veroorloven om alleen te gaan wonen, of ze zien er het nut niet van in om een kamer te huren als alle lessen toch online doorgaan.”

Psychologische problemen

Bovendien worden er ook heel wat meer psychologische problemen vastgesteld onder de studenten. Volgens het SVKS gaat het om een toename van tien tot vijftien procent aan studenten die psychologische zorg of begeleiding nodig hebben, waardoor ze ook hun opleiding niet kunnen verderzetten. Die noodzaak aan psychologische zorg heeft er mee voor gezorgd dat de hoeveelheid administratief werk voor de SVKS significant steeg.

“Dat zijn duidelijke alarmsignalen die we kordaat moeten oppikken”, stelt Debaets in een persbericht. “Deze crisis weegt al een tijdje loodzwaar door op iedereen, en kwetsbare studenten vormen daar helaas geen uitzondering op. We moeten erop toezien dat we hen niet uit het oog verliezen, want als ze uit het hoger onderwijs vallen, is de kans maar klein dat ze later nog terugkeren."

"Het SVKS ontfermt zich over het administratieve werk achter die nood aan psychologische zorg, maar het heeft ook de handen vol met de zoektocht naar geschikte huurders, het beheren van onbetaalde huurgelden, het opstellen van plaatsbeschrijvingen,... Ik pleit er dan ook voor om het SVKS intensiever te laten samenwerken met Brik aan Nederlandstalige kant en het Plateforme Logement Étudiant en de Pôle Académique de Bruxelles aan Franstalige kant. Als zij de handen in elkaar slaan, kan de druk hopelijk al wat verlicht worden.”

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?