Logopedisten protesteren in Brussel voor een leefbaar loon

© Twitter - @Donderpad
| Logopedisten protesteren in Brussel voor een leefbaar loon

Enkele honderden logopedisten zijn donderdag samengekomen op het Europakruispunt, voor het station Brussel-Centraal, om er te protesteren tegen te hoge werkdruk en een onderbetaling. Ze vragen dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) hun zaak ernstig bekijkt en onderhandelingen opstart.

Met een tifo namen de logopedisten het plein in. Ze hielden allemaal samen borden omhoog met het opschrift "praktijk met therapiemateriaal te koop". Verschillende betogers hadden ook mondmaskers aan met hashtags als #afsie, #dyslexie, #stotteren en #stemstoornis. De logopedisten trekken met hun actie aan de alarmbel, want steeds meer collega's overwegen uit het beroep te stappen.

"Ons beroep wordt verstikt door administratie en nodeloos werk. Daarnaast zijn we al jaren chronisch onderbetaald en dat krijgt geen oplossing. Dat zorgt ervoor dat heel wat collega's sinds een aantal maanden hun praktijk opdoeken, omdat er geen financiële leefbaarheid meer is. En dat creëert problemen voor de patiënten, want zij moeten een nieuwe logopedist zoeken, kunnen dan niet elders terecht en zo ontstaan er lange wachtlijsten", vertelt

De logopedisten vragen dat er politiek iets beweegt en dat er een conventie komt tussen het RIZIV, ziekenfondsen en logopedisten. Daardoor zijn de tarieven die logopedisten krijgen bevroren. Ze willen dat hun honorarium met vijf euro wordt opgetrokken van 28,33 euro voor een sessie van een half uur naar 33,40 euro. Dat is volgens hen nodig om te overleven.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?