| Maaltijdkoerier van Deliveroo op de Elsensesteenweg.

Maaltijdkoerier verdient maar 9 euro per uur

Kris Hendrickx
© BRUZZ
20/04/2021
Updated: 21/04/2021 10.50u

Maaltijdkoeriers van Deliveroo verdienden de voorbije jaren gemiddeld 9,2 euro per uur en die verloning daalde het afgelopen jaar nog. Van dat bedrag moeten ze nog eens hun kosten aftrekken en die verloning geeft hen ook nog geen recht op sociale bescherming. Dat blijkt uit een onderzoek van ACV-United Freelancers en een reportage over de maaltijdkoeriers die woensdag te lezen is in het BRUZZ-magazine en op BRUZZ.be.

De voorbije jaren zien we steeds meer maaltijdkoeriers rondfietsen of -snorren in Brussel. Per levering krijgen de koeriers van Deliveroo en Uber Eats net geen 5 euro. Maar hoeveel leveringen ze per uur kunnen bezorgen, dat durft heel erg te schommelen, onder meer in functie van de afstand, het moment van de dag, de dag van de week of het weer.

Om zicht te krijgen op wat een maaltijdkoerier echt verdient, verdiepte vakbondsman Martin Willems van ACV-United Freelancers zich in de cijfers van Deliveroo-koeriers. Zijn bevindingen, die hij binnenkort ook in boekvorm publiceert, zijn gestoeld op een analyse van 10.000 leveringen tussen begin 2018 en begin 2020.

Wat blijkt? Koeriers die volgens het peer to peer-statuut werken – met 85 procent het overgrote merendeel – verdienen gemiddeld 9,2 euro per uur. Dat bedrag is wat koeriers overhouden na de aftrek van de taks van 10 procent die ze moeten betalen. "Bovendien daalden de vergoedingen nog sinds de onderzochte periode," weet Willems.

"Als de platformbedrijven de minimumnorm van de transportsector respecteerden, zouden de koeriers de helft meer verdienen"

Martin Willems, ACV

Maar die 9 euro per uur omvatten nog geen kosten, zoals de huur van een elektrische fiets, het gsm-abonnement of aangepaste kleding voor op de fiets. “Bovendien hebben de koeriers dan nog steeds geen sociale rechten, zoals een verzekering tegen ziekte of ongeval, werkloosheids- of pensioenrechten,” legt Willems uit.

Voor de overige 15 procent van de koeriers die zelfstandig werkt, ligt het uurloon met 9,9 euro 70 cent hoger. “Maar zelfstandigen hebben vaak ook meer kosten,” weet Willems, die bij Uber Eats vergelijkbare bedragen verwacht.

Werknemer?

De vakbond eist dat de platformbedrijven achter de koerierdienst hun bezorgers een echt werknemersstatuut geven. “Dan zouden ze bepaalde minimumtarieven van de transportsector moeten respecteren,” weet Willems. Koeriers zouden dan 13,9 euro verdienen, de helft meer dan vandaag. En de bedrijven zelf zouden per koerier ruim 21 euro per uur betalen, ruim het dubbel van wat ze er vandaag voor over hebben.”

Deliveroo zegt dat het moeilijk kan reageren op de cijfers van het ACV, omdat het de methodologie niet kent. "Maar op onze drukste momenten verdienen de koeriers gemiddeld tussen 11,50 euro en €13,50 euro per uur, netto en exclusief fooien," zegt woordvoerder Rodolphe Van Nuffel.

Ongevallenverzekering

Het platformbedrijf geeft ook aan dat het zijn koeriers wel degelijk een gratis verzekering tegen ongevallen aanbiedt. "Alleen zijn de vergoedingen daar veel lager dan bij de wettelijke ongevallenverzekering die bij een werknemersstatuut hoort, reageert vakbondsman Willems.

Bedrijven als UberEats en Deliveroo halen aan dat een werknemersstatuut de flexibiliteit van het werk in gedrang zou brengen, en dat die flexibiliteit net de reden is waarom er zoveel jongeren koerier worden. Zij zijn gekant tegen zo'n statuut, maar worden in verschillende rechtszaken in Europa het vuur aan de schenen gelegd.

Lees woensdag de uitgebreide reportage over de maaltijdkoeriers in het BRUZZ-magazine en op BRUZZ.be.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni