April 2017: MAD Brussels, het Brussels fashion en design platform, organiseert een markt voor stockverkoop van Belgische ontwerpers

| De afgelopen jaren organiseerde MAD Brussels de stockverkoop

MAD stopt met Fashion Sales, Valérie Berckmans neemt fakkel over

Bettina Hubo
24/10/2023

MAD Brussels heeft besloten geen Fashion Sales meer te organiseren. Ontwerpster Valérie Berckmans neemt het initiatief over. “De Sales zijn heel belangrijk voor de Brusselse ontwerpers, dus organiseer ik het maar.”

De Fashion Sales bestaan bijna een kwarteeuw. De halfjaarlijkse stockverkoop van designerkleding is in die tijd uitgegroeid tot een instituut op het vlak van Brusselse mode.

Aanvankelijk werden de Sales georganiseerd door de vzw Modo Brussels, die telkens een andere plek koos: de Centrale Electrique, de Sint-Gorikshallen, De Markten en atelier Christophe Coppens.

Nadat Modo was opgegaan in MAD Brussels, het centrum voor mode en design, nam MAD de organisatie over.

In april hield het centrum nog een laatste Brussels Fashion and Designers Sales in zijn gebouw aan de Nieuwe Graanmarkt. In september liet MAD aan de ontwerpers weten dat er geen herfsteditie kwam. MAD wil de focus namelijk leggen op business to business, eerder dan op business to consumer.

Anaïs Sandra Carion, sinds maart directeur van MAD Brussels, verduidelijkt deze strategie: “We zijn met minder mensen dan vroeger bij MAD, een duidelijke focus is dus belangrijk. Wij kiezen ervoor de merken op lange termijn te steunen. We willen jonge ontwerpers helpen bij het vinden van locaties en winkels waar ze hun ontwerpen kunnen verkopen. Zo proberen we samen te werken met aankopers van Belgische en buitenlandse multimerkenwinkels.”

Consternatie

De mededeling dat er geen najaarssessie van de stockverkoop kwam, leidde tot enige consternatie bij de Brusselse ontwerpers.

Uiteindelijk besloot Valérie Berckmans, die vorig jaar haar winkel in de Van Arteveldestraat sloot en nu voornamelijk op afspraak werkt, het heft in eigen handen te nemen. Samen met de jonge ontwerper Théo Auquière organiseert zij van 16 tot 18 november de Brussels Fashion Sales. “Het is niet mijn job, ik word er ook niet voor betaald, maar ik vond het zo jammer dat deze traditie zou stoppen. Voor ontwerpers is ze heel belangrijk. Jonge creatievelingen vinden er nieuwe klanten, gevestigde ontwerpers kunnen er hun stock kwijt,” zegt Berckmans, die zelf ook al jaren deelneemt. “Met de Sales toon je ook aan een breed publiek dat designermode niet elitair hoeft te zijn.”

Berckmans krijgt voor de organisatie wel hulp van MAD Brussels. Het centrum zal de volledige communicatie op zich nemen.

De herfstsales zullen plaatsvinden in de Sint-Gorikshallen. “Een hele goeie locatie,” vindt Berckmans. “Beter dan het MAD-gebouw. Dat moet je echt weten zijn. In Sint-Goriks krijg je modeliefhebbers, maar ook toeristen en andere passanten over de vloer.” Ze wilde het niet te groots aanpakken en huurde alleen het gelijkvloers af. “Binnen een mum van tijd dienden zich twintig ontwerpers aan. Daarmee is de ruimte vol. Er staan intussen al tien mensen op de wachtlijst.”

"Het is niet mijn job, ik word er ook niet voor betaald, maar ik vond het zo jammer dat deze traditie zou stoppen"

Valérie Berckmans, ontwerper

1819 COVER Valerie Berckmans

Linda Van Waesberge, stijlconsulent en Dansaertkenner, is opgelucht dat Berckmans het initiatief voortzet. Jaren geleden organiseerde zij voor Modo Brussels de stockverkoop en ook het stylistenparcours. “Dat parcours was een groot succes. MAD nam het over, liet het verwateren en stopte er uiteindelijk mee. Nu is het ook gedaan met de stockverkoop.”

Van Waesberge begrijpt dat MAD een bepaalde strategie volgt. “Maar rechtstreekse hulp aan de ontwerpers is ook belangrijk. De stockverkoop is voor hen een stimulans en financieel ruggensteuntje in deze moeilijke economische tijden. Het een zou het ander niet mogen uitsluiten.”

MAD-directeur Carion laat weten dat zij in het najaar 2024 opnieuw een parcours wil organiseren in de Dansaertbuurt, voor mode en voor design.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni