Op Satp met Markt BRUZZ ACTUA 1671
© Daniel Soumillon | Op Satp met Markt BRUZZ ACTUA 1671

Marktkramers voelen zich in de kou gezet

© belga
25/04/2020

De marktkramers voelen zich in de kou gezet na de jongste beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. "Wij weten totaal niet waar we aan toe zijn en wanneer we onze activiteiten mogen hervatten", zegt Rudi De Wilde, voorzitter van de Nationale Vrije Marktkramers Vereniging zaterdag.

De Wilde reageert ontgoocheld omdat er nergens sprake is van de marktkramers. Zij hadden donderdag nog aan de overheid gevraagd om snel duidelijkheid te krijgen. "Wij zijn duidelijk niet bij de sectoren die op 4 mei mogen heropstarten", stelt De Wilde.

De vereniging hoopt in de loop van de dag meer informatie te krijgen. "Uit een eerste bevraging zouden wij onder de categorie handelszaken kunnen vallen. Dat zou neerkomen op een heropstarting vanaf 11 mei. Volgende week wordt daarover gecommuniceerd."

"Mensen willen handel in open lucht"

Het stoot de marktkramers tegen de borst dat zij in tegenstelling tot supermarkten hun activiteiten moesten staken. Een markt is volgens hen veiliger. "Alleen wij komen met de handen aan de producten", zegt De Wilde. "Het grootste percentage van de mensen is gewonnen voor handel in open lucht."

De vereniging heeft een voorstel in de maak waarbij marktkramers slechts om de twee weken hun goederen zouden aanbieden op de markten. "We verdelen de kavels, waarbij er tussen elke kraam zes meter afstand zou zijn. We willen dat uitproberen van mei tot juni, om te zien of en hoe het werkt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Brusselse markten, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie