Ondanks alle waarschuwingen trokken veel mensen deze zaterdag nog naar het centrum om te gaan winkelen. In de Nieuwstraat was het erg druk loopt de wachttijd in de rij soms op tot een half uur. Maar dat is voor de shoppers de moeite waard: "Ik koop alles in één keer voor zes kinderen voor de komende drie maanden."

Premier Alexander De Croo (Open VLD) waarschuwde vrijdagavond tijdens de persconferentie nog voor hamstergedrag. En ook het crisiscentrum vroeg vandaag nog eens om niet in de rij te gaan staan en eerder van afhaal- en leveringsdiensten gebruik te maken. Dat kon niet verhinderen dat een massa volk naar de Nieuwstraat kwam.

Het zijn niet alleen kledingwinkels als Primark, Pull & Bear en Berschka waar lang rijen staan, maar ook de telecomwinkels als Proximus en Base. Gurbuz uit Schaarbeek komt nog snel zijn telefoon deblokkeren in de winkel. Michaela uit dezelfde gemeente komt een nieuwe telefoon kopen omdat die van haar gestolen is. Het is de Nieuwstraat een stuk drukker dan ze had verwacht.

De 17e jarige Mohamed en de 16-jarige Ali staan te wachten bij de Pull & Bear. Ze hebben in een andere winkel al een muts en een pet gekocht. “Omdat de kappers sluiten,” lacht Ali. Mohamed hoopt nog wat koopjes te kunnen scoren de laatste dag voor de sluiting.

Charlotte en Lucie zijn nichtjes, maar wonen in Luik en Doornik en staan in de rij bij dezelfde winkel. Ze maken van deze dag gebruik om eens samen te gaan shoppen in Brussel. Charlotte kocht al drie truien, Lucie twee truien en een pak. Ze zijn niet van plan om tijdens de lockdown online te kopen. “Het is beter om te passen, en we hebben toch geen mooie kleren nodig, want we blijven thuis.”

Nichtjes Lucie en Charlotte in de wachtrij voor de Pull & Bear.

| Nichtjes Lucie en Charlotte in de wachtrij voor de Pull & Bear.

Bij de sport- en kledingwinkel King of Trainers loopt de wachttijd op tot een half uur. Semeon uit Berloz nabij Luik was op bezoek bij zijn tante in Brussel, en maakt van de gelegenheid gebruik om nieuwe schoenen te kopen.

Verderop in de rij staan Karim, Amen en Rachid, die al een half uur staan te wachten. Toch is dat de juiste keuze, zegt Karim uit Sint-Gillis. “Ik reken erop dat het twee a drie maanden duurt, en wil alles in één keer kopen voor de kinderen: sokken, schoenen kleren." Hij heeft zes kinderen en als hij alles in verschillende winkels moest kopen, was het niet op één dag gelukt. Ook voor hem is online shoppen geen optie. "De post doet er altijd langer over dan verwacht, en als ik iets wil terugbrengen is het postkantoor niet open."

Brussel is niet de enige stad waar de mensen gebruik maken van hun, voorlopig, laatste kans om te shoppen. Bij Action- en Primark-winkels in verschillende steden van het land was het erg druk, schrijft De Standaard. Ook de Ikea-filialen werden goed bezocht.

Rachid, Amen en Karim

| Rachid, Amen en Karim in de lange wachtrij voor de sport- en kledingwinkel King of Trainers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Nieuwstraat , lockdown

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni