Meer dan drie kwart vluchten op Brussels Airport geschrapt

© PhotoNews
| Staking in Brussels Airport.

Tijdens de 24 urenstaking van de luchtverkeersleiders, die dinsdag om 22.00 uur begint, wordt de capaciteit van het luchtverkeer in België gehalveerd. Dat meldt luchtverkeersleider skeyes (ex-Belgocontrol) maandag. ACV-Transcom plaatst grote vraagtekens bij die halvering en verwacht dat er niet gevlogen zal worden.

Het aantal geschrapte vluchten op Brussels Airport blijft toenemen in de aanloop naar de nationale staking van woensdag. Er staan momenteel nog maar 144 vluchten in de tabellen, 24 procent van het oorspronkelijke vluchtschema. Dat blijkt dinsdagvoormiddag uit een nieuwe voorlopige stand van zaken van de luchthaven.

Op Brussels Airport hadden woensdag 591 vluchten moeten plaatsvinden. De luchthaven zou circa 60.000 passagiers over de vloer krijgen.

Nationale staking

De capaciteit kan nog verder worden aangepast. Sowieso zullen er woensdag veel minder vluchten van en naar België worden uitgevoerd dan normaal. De luchthaven van Charleroi is dicht en al meer dan de helft van de op Brussels Airport geplande vluchten is geschrapt.

De staking bij skeyes kadert in de nationale staking die de drie vakbonden woensdag organiseren. ACV-Transcom riep de luchtverkeersleiders op om niet te werken. Bij de liberale vakbond VSOA was er geen actieve stakingsoproep.

Maar de mensen die staken worden wel gesteund, aldus vakbondsman Lennert Mervilde. Secretaris Kurt Callaerts van de christelijke ACV-Transcom wijst er alvast op dat zijn vakbond heel wat personeel vertegenwoordigd, niet alleen bij skeyes, maar ook elders op Zaventem en de andere luchthavens.

'Er zal niet gevlogen worden'

Volgens de eigen gegevens gaat de actie "in zeer hoge mate" opgevolgd worden. "In die mate dat het onmogelijk wordt de luchthaven open te houden," zegt Callaerts. "Het is een combinatie van alles, niet alleen skeyes, maar bijvoorbeeld ook de bagagisten. Zelfs als de staking bij skeyes niet volledig is, wat ik betwijfel, zal er niet gevlogen worden."

Eerder deze maand had ACV-Transcom al gezegd dat er woensdag geen lijn- en chartervluchten zullen plaatsvinden in het Belgische luchtruim.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?