| "Brussels Airlines is van belang voor het imago van België en de aantrekkelijkheid van Brussels Airport", aldus de premier. Hij blijft "waakzaam" voor de plannen van Lufthansa.

Michel legt troefkaarten op tafel voor Brussels Airlines

TDN
© BRUZZ
09/02/2018
Updated: 09/02/2018 12.26u

Charles Michel (MR) plant eerstdaags een topoverleg met de CEO's van Lufthansa, Eurowings en Brussels Airlines. De premier wil de strategische belangen van Brussels Airlines vastleggen in België en zal enkele troefkaarten uitspelen, zo verneemt De Tijd.

Michel zei donderdag in de Kamer dat hij Belgische drukkingsmiddelen achter de hand houdt om de toekomst van Brussels Airlines op de luchthaven van Zaventem te verzekeren. De Tijd verneemt dat de premier de voor Brussels Airlines gunstige tijdslots om te landen en op te stijgen, maar ook de internationale vliegrechten naar Afrika zal inzetten.

De Belgische regering gaf Brussels Airlines een bevoorrechte positie met gunstige tijdslots. Indien Lufthansa de gevreesde integratie van Brussel Airlines in lagekostenfiliaal Eurowings doordrijft, zouden die tijdslots wel eens aangepast kunnen worden.

Er zijn ook de vliegrechten die Brussels Airlines heeft op Afrika. De grote vrees is dat Lufthansa de lucratieve vluchten op Kinshasa en Luanda op termijn zou willen inpalmen. Michel wil dat voorkomen, zodat de langeafstandsvluchten op Afrika, Noord-Amerika en India in het aanbod van Brussels Airlines kunnen blijven.

Over die internationale vluchten van Brussels Airlines wil Michel garanties van Lufthansa en Eurowings. De vliegrechten die de regering heeft bekomen na onderhandelingen met de Afrikaanse landen en India, zijn de tweede troefkaart van de Belgische regering. Michel kan op die manier druk uitoefenen op de Duitsers, klinkt het in de wandelgangen van de Wetstraat.

Zowel Lufthansa en Eurowings lieten eerder al verstaan dat ze geen oorlogje willen uitvechten met de Belgische regering. Michel blijft evenwel "waakzaam en alert". "Brussels Airlines is van belang voor het imago van België en de aantrekkelijkheid van Brussels Airport", aldus de premier.

Charles Michel MR eerste minister premier 3

| Charles Michel (MR): "Brussels Airlines is van belang voor het imago van België en de aantrekkelijkheid van Brussels Airport."

Eurowings stelt CEO's gerust

De CEO van Eurowings antwoordde op een open brief van een vijftigtal Belgische CEO's. Die pleitten ervoor dat Brussels Airlines "een sterke, in Brussel verankerde luchtvaartmaatschappij blijft, die tegemoet komt aan de wensen van de verschillende segmenten in de markt".

"De Lufthansa-groep onderschrijft dat standpunt volledig", reageert Eurowings-CEO Thorsten Dirks. "We zijn ervan overtuigd dat België een van de meest waardevolle luchtvaartmarkten is in Europa. Het verdient een breed netwerk van Europese en intercontinentale bestemmingen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , Mobiliteit , Brussels Airlines , Charles Michel , luchtvaartmaatschappij , Lufthansa

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni