| Het onthaal kwam op borsthoogte, zodat eventuele agressievelingen er niet gemakkelijk overheen klimmen.

Minder gevallen van agressie tegen personeel Actiris

JP
© BRUZZ
20/02/2018

Het aantal gevallen van agressie tegen werknemers van Actiris is gedaald. Dat in tegenstelling tot Vlaanderen, waar bij de VDAB een lichte stijging plaatsvond, sinds het agentschap bevoegd werd voor het bestraffen van werkzoekenden die onvoldoende inspanningen leveren om werk te zoeken.

Werknemers van Actiris meldden 81 gevallen van agressie in 2016. Daarbij werd geen enkel geval van fysieke agressie gemeld, maar daar werd wel 11 keer mee gedreigd. Een jaar later lag dat aantal op 61. Toen werd er een personeelslid één keer fysiek aangevallen. Het aantal dreigingen daarmee daalde dan weer naar 6. In totaal kwamen er 140.000 werkzoekenden over de vloer bij Actiris in 2016, en dat aantal lag in 2017 nog hoger.

“Meldingen van agressie kunnen gaan over van alles,” nuanceert woordvoerder Jan Gatz van Actiris. “Dat gaat van een verhitte mail of een dreiging via telefoon tot een uit de hand gelopen gesprek. Niet alle personeelsleden maakt daarvan melding, dus of er effectief minder agressie was in 2017, is moeilijk te zeggen. We stimuleren ons personeel wel om zoveel mogelijk melding te maken, zeker als er een patroon in de bedreigingen te ontdekken valt.”

Extra maatregelen

Sinds de verhuizing van het hoofdkantoor naar de Astro-toren nabij Madou, nam Actiris verschillende maatregelen om de veiligheid van het personeel te waarborgen. Zo zijn de meeste muren van glas, zodat de veiligheidsagenten ook zonder binnen te gaan in één oogopslag de situatie kunnen overzien. In totaal lopen er op de verschillende Actiris-kantoren tien voltijdse veiligheidsagenten rond, en zijn er alarmknoppen die in directe verbinding staan met de politie. Die worden volgens Gatz zeer weinig gebruikt. Ook het onthaal in het hoofdkantoor kwam op borsthoogte, zodat een mogelijk kwade werkzoekende er niet gemakkelijk overheen klimt. Bovendien krijgen personeelsleden een training waarin ze leren omgaan met mogelijk conflictueuze situaties.

Actiris werd pas sinds 2017 bevoegd voor het nemen van beslissingen over werkloosheidsuitkeringen. Voorlopig werden 48 werkzoekenden gesanctioneerd, ten opzichte van 30.000 in Vlaanderen. De cijfers zijn volgens Gatz niet representatief, omdat het gaat over een opstartjaar en nog weinig mensen de processen volledig hebben doorlopen. “Uitsluiting is nooit het doel,” benadrukt Gatz tenslotte. “Het doel is om de mensen helpen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Actiris , werkzoekenden , werkloosheidsuitkering , zesde staatshervorming

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni