Moeizaam wennen aan nachtwinkel die sluit tijdens de avondschemering

Lara Decrae, Zoë Magniette
28/07/2020

Sinds dit weekend moeten nachtwinkels verplicht om 22 uur sluiten. De Veiligheidsraad wil hiermee voorkomen dat mensen na hun café- of restaurantbezoek nog naar de nachtwinkel gaan en daarna samentroepen op publieke plaatsen.

“Ik vind de nieuwe maatregel wat overdreven,” vertelt Riaz Ahmed, de charismatische uitbater van Chez Madeleine op het Bloemenhof. “We betalen al meer belastingen dan een gewone winkel en nu mogen we nog minder lang open blijven ook.”

Ook Minash Kulwarn Kaur van Kharak Import Export op de Vlaamsesteenweg, onder meer bekend van de verse samosa’s, is er niet bij gebaat: “De klanten beginnen pas omstreeks 19 uur binnen te druppelen, dus als we maar tot tien uur mogen openblijven, dan is dat te kort.” Daarnaast vindt ze het oneerlijk dat cafés en restaurants wel tot 1 uur ‘s nachts mensen mogen ontvangen. Beide uitbaters zouden meer begrip hebben voor de nieuwe maatregel als ze tenminste tot middernacht open zouden mogen blijven. Nu schemert het nog als ze de sleutel in het slot draaien.

Tien klanten in laatste tien minuten

Een collega-nachtwinkeluitbater uit de Vlaamsesteenweg reageert dan weer helemaal anders op de verstrengde maatregel. “Ik vind het vervroegde sluitingsuur logisch. We moeten allemaal minder individueel gaan denken en meer collectief. Het is te laks verlopen en daarom hebben we nu nog steeds problemen. Het zou beter zijn als we voor een korte tijd de regels strikt opvolgen, in plaats van maandenlang in deze situatie vast te zitten.”

"Ik loop het risico een dure boete te moeten betalen voor het verkopen van een fles waar ik maar een euro op verdien"

Nachtwinkeluitbater op de Vlaamsesteenweg

Organisatorisch kwam er heel wat extra bij kijken voor de nachtwinkeluitbaters. Om de maatregelen goed op te volgen en een boete te vermijden koos Ahmed ervoor om een van zijn werknemers de ingang te laten beveiligen.

“Soms willen er te veel klanten tegelijk de winkel binnen, dan moeten wij ze eraan herinneren dat ze afstand van elkaar moeten houden,” legt hij uit. “De politie rijdt hier ook elke avond langs om te controleren of we om tien uur sluiten.” Kulwarn Kaur beaamt die ongepaste toeloop van sommige klanten: “Vaak komen er tien minuten voor sluitingstijd nog tien klanten binnen.”

Hardleerse klanten

Mondmaskermoeheid slaat duidelijk toe bij de klanten van de nachtwinkel op de Vlaamsesteenweg: “Veel klanten komen aanzetten met allerlei smoesjes zoals ‘ik ben het vergeten of ik verdraag die mondmaskers niet’, maar daar trap ik niet in. Ik wil geen boete riskeren door hen een pleziertje te doen.”

De nachtwinkeluitbater vervolgt dat mensen bij hem niet mogen aandringen om na sluitingsuur nog iets te kopen. “Ik loop het risico een dure boete te moeten betalen voor het verkopen van een fles waar ik maar een euro op verdien. Nee bedankt!”

"Ik hoor nog steeds mensen zeggen dat het maar een griepje is"

Riaz Ahmed, uitbater van nachtwinkel Chez Madeleine

In Chez Madeleine op het Bloemenhof tonen sommige klanten zich hardleers: “Het is al gebeurd dat mensen na sluitingstijd nog op het raam komen kloppen en eisen dat we ze binnenlaten. Dat zijn mensen die alcohol of tabak nodig hebben.”

De uitbater fluistert ons toe dat een andere nachtwinkel toch soms toegeeft aan deze late klanten. “Hij wacht binnen en als er dan iemand sigaretten wil kopen, schuift hij hen stiekem van onder het rolluik een pakje toe.”

Ahmed vreest dat nog veel mensen het virus niet serieus nemen: “Ik hoor nog steeds mensen zeggen dat het maar een griepje is. Anderen denken dan weer dat het een complot is van de Verenigde Staten of China.”

Slapeloze nachten

In het gesprek oogt Ahmed van Chez Madeleine, in de buurt vooral bekend onder de naam Mister Moon, minder uitgelaten dan normaal. Wie de uitbater kent weet dat hij zijn enthousiaste aanwezigheid laat opvallen op de feestjes of tentoonstellingen die voor corona in zijn nachtwinkel plaatsvonden.

Nu vertelt Ahmed dat corona hem en zijn vrouw slapeloze nachten bezorgt: “De toekomst van mijn winkel zal moeilijk worden. Mijn vrouw wordt bijna iedere nacht om 4 uur wakker, omdat ze zich zorgen maakt om alles wat we nog moeten afbetalen.”

Toch laat de uitbater van Chez Madeleine zich ook in deze moeilijke tijden van zijn meest solidaire kant zien. “Als er mensen met geldproblemen langskomen en ze vragen om eten, dan mogen ze van mijn part alles wat ze willen. Als het maar niet om alcohol of sigaretten gaat.”

Hoewel de sluiting van de horeca tijdens de lockdown een stijging in de verkoop van alcohol doet verwachten, schudden de nachtwinkeluitbaters hierover hun hoofd. “We verkopen echt van alles, van chips tot samosa’s,” zegt Kaur uit de Vlaamsesteenweg. Ook Ahmed bevestigt: “Alcohol is ongeveer 20 procent van onze verkoop. Vooral het bier is goed in trek, maar ik zag geen veranderingen door corona.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, nachtwinkel, coronamaatregelen, sluitingsuur

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni