Mogelijke opheffing reisverbod zorgt niet voor veel optimisme bij Brusselse reisbureaus

© BRUZZ
| Eén van de vele gesloten reisbureaus in het centrum van Brussel.

Ook als het reisverbod vanaf 19 april straks opgeheven wordt, is er nog niet meteen licht aan de tunnel voor de reissector. Veel Brusselse reisbureaus zien de moed in de schoenen zakken. “We verwachten dat pas volgend jaar alles op normaal niveau is.”

Niet essentiële reizen van en naar België zijn momenteel verboden, maar minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaf al aan dat het verbod vanaf 19 april waarschijnlijk niet verlengd wordt. In de plaats zal er naar alle waarschijnlijkheid weer gewerkt worden met een kaart van kleurcodes en de bijhorende quarantaine-maatregelen (zie onder).

Een rondvraag schetst geen vrolijk beeld van de sector van de reisbureaus. Veel bureaus zijn volledig gesloten, zij die open zijn krijgen amper boekingen binnen.

Onder andere bij CiC Reizen Brussel ziet de komende tijd er nog somber uit. Volgens directrice Chantal Hermans durven mensen nog niets te boeken, omdat ze nog niet weten of ze bij terugkeer in België in quarantaine moeten. “We hopen dat dat op het overlegcomité (dat vandaag bijeenkomt, red.) besproken wordt. Momenteel hebben we nog veel boekingen staan die eind vorig jaar gemaakt zijn, maar ik verwacht dat we nog zeker 80% gaan moeten annuleren.”

Hermans hekelt ook dat er steeds gesproken wordt over de horeca, maar nauwelijks over de reisbranche, terwijl die ook al een halfjaar stilligt.

Wat na het reisverbod?

Ook bij reisorganisatie TUI wachten ze op antwoorden nu het reisverbod naar alle waarschijnlijkheid wordt opgeheven. “We krijgen al veel vragen voor de zomer. Mensen willen weten waar ze naartoe mogen”, zegt woordvoerster van TUI België Sarah Saucin. Bij Omnia Travel verwachten ze dat in september alles weer een beetje op gang komt. “Maar pas in 2022 zal alles weer op normaal niveau zijn”, zegt hoofd verkoop Sabine Loots.

De kans is dan ook groot dat er nog niet meteen veel verandert voor reizigers na 19 april. De meeste landen om ons heen staan toerisme niet toe of alleen onder strenge voorwaarden, zoals een negatieve coronatest en/of quarantaine. Bovendien moeten reizigers bij terugkeer in België (bijna) altijd in quarantaine.

Kleurcodesysteem

Vanaf 19 april zal er waarschijnlijk opnieuw gebruik gemaakt worden van een kleurcodesysteem, net zoals afgelopen zomer. Reizigers moeten dan het Passenger Locator Form invullen bij terugkomst in België. Reizigers uit landen met code rood moeten sowieso in quarantaine, bij reizigers uit code oranje wordt er gekeken naar de antwoorden die zij hebben gegeven op het formulier. De lijst met bestemmingen die oranje zijn is momenteel vrij beperkt. Het gaat om regio's in Denemarken, Spanje, Finland, Ierland, IJsland (volledig), Italië, Noorwegen en Portugal (volledig). Alleen de regio Trondelag in Noorwegen heeft code groen.

Hoe reizen eruit zal zien na 19 april, ligt woensdag op tafel bij het overlegcomité.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?