Nationale staking: welke hinder te verwachten?

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 20 juni 2022
Updated: 20-06-2022 - 11:13

De drie vakbonden ACV, ACLVB en ABVV houden maandag in Brussel een nationale vakbondsmanifestatie voor meer koopkracht en tegen de strenge loonnormwet. Dat zorgt voor heel wat hinder bij het openbaar vervoer, Net Brussel en de luchthaven van Zaventem. Het treinverkeer zou wel normaal verlopen.

De vakbonden voeren actie voor "echte loonstijgingen" nu de inflatie hoge toppen scheert en steeds meer mensen het moeilijk hebben om hun facturen te betalen. De automatische loonindexering vangt voor werknemers de grootste klappen op, klinkt het, maar is niet voldoende.

Doorn in het oog van de bonden is de loonnormwet uit 1996 die de marge om loonsverhogingen te onderhandelen sterk beperkt, tot maximaal 0,4 procent voor de periode 2021-2022. Er wordt maandag in Brussel betoogd om een aanpassing van de wet te eisen.

Ook de cultuursector voert maandag mee actie. De sector pleit onder meer voor meer investeringen van de overheid, een beter kunstenaarsstatuut en sterke openbare omroepen.

De staking heeft zijn impact op de luchthaven van Zaventem, het openbaar vervoer en Net Brussel. Brussel Mobiliteit verwacht vanaf 9.30 uur hinder voor automobilisten langs het betogingsparcours.

Lees verder onder de tweet.

Brussel Mobiliteit waarschuwt voor verkeershinder op haar Twitteraccount.

MIVB

Het MIVB-net in Brussel ondervindt maandagochtend sterke hinder. De MIVB raadt haar reizigers dan ook aan om alternatieven te voorzien, en excuseert zich alvast voor het ongemak.

"Door de doortocht van de manifestatie in het stadscentrum kunnen verschillende lijnen bovendien onderbroken worden of worden omgelegd," klinkt het bij An Van hamme, woordvoerster van de MIVB.

De openbaarvervoermaatschappij zal alles in het werk stellen om een zo uitgebreid mogelijk gebied te bedienen en studenten de mogelijkheid te bieden hun school te bereiken voor de examens. Welke lijnen wel rijden, kunnen reizigers via de website, de mobiele app of sociale mediakanalen volgen.

De Lijn en NMBS

Ook De Lijn verwacht maandag hinder. De Lijn zal tegen zaterdagavond een aangepaste dienstregeling uitwerken op basis van het aantal personeelsleden dat wel werkt. Die is vanaf dan te raadplegen via de website.

Het treinverkeer zou wel normaal rijden, de NMBS legt zelfs extra treinen in naar Brussel en roept reizigers op om wegens de verwachte drukte de spitsuren te vermijden.

Net Brussel

De activiteit van de Brusselse afvalophaaldiensten zal waarschijnlijk verstoord zijn. Net Brussel verwacht dan ook dat heel wat personeel het werk zelf zal neerleggen.

Dat kan gevolgen hebben op de ophaalronde van de witte en blauwe zak in de volgende deelgemeentes: Brussel-Centrum (Vijfhoek, Kanaal, Louiza), Vorst, Elsene, Jette (enkele straten grenzend aan Laken), Laken, Neder-over-Heembeek, Sint-Gillis, Schaarbeek (enkele straten grenzend aan de Kanaalregio), Ukkel, Watermaal-Bosvoorde (enkele straten grenzend aan Elsene).

Het ophalen van de oranje en de groene zak zal enkel verstoord zijn in Ukkel en Vorst. Een deel of de meerderheid van de Recyparks zullen waarschijnlijk gesloten zijn, waarschuwt Net Brussel nog, dat haar excuses aanbiedt voor het verwachte ongemak.

Brussels Airport schrapt alle passagiersvluchten

Brussels Airport annuleert maandag alle vertrekkende passagiersvluchten. "We kunnen de veiligheid van de reizigers niet garanderen", zegt woordvoerster Nathalie Pierard zondagavond.

Bij een nieuwe update van de verwachte situatie voor de nationale actiedag maandag bleek dat er nog minder personeelsleden van beveiligingsfirma G4S de veiligheidsscreening zullen bemannen dan verwacht.

G4S staat in voor de veiligheidscontroles op de luchthaven, onder andere met scanners voor de bagage.

Brussels Airport raadde eerder al aan om niet te vertrekken op 20 juni.

Consumenten wiens vlucht geannuleerd wordt door de aangekondigde staking bij Brussels Airport op maandag 20 juni, bij Brussels Airlines op 23, 24 en 25 juni, of bij Ryanair op 24, 25 en 26 juni, hebben recht op een alternatieve vlucht of terugbetaling. Dat zegt Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) zondag.

Luchtvaartmaatschappij TUI fly leidt maandag 18 van de 24 vluchten die zouden vertrekken vanop Brussels Airport om naar de regionale luchthavens van Oostende, Luik en Antwerpen.

Ondernemingen uit de privésector

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka vreest tot slot voor aanzienlijke hinder bij de bedrijven in de privésector. "Een rondvraag leert dat sommige bedrijven in de privésector erg hard getroffen zullen worden en de productie gedwongen zullen stilleggen, al is dat zeker niet voor elk bedrijf het geval", luidt het.

Bij de vakbonden erkent men dat de actie algemeen gedragen wordt, in de private én openbare sector, maar kreeg men geen signalen van grote ondernemingen die stil zouden liggen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?