NewB zoekt nog meer dan 20 miljoen euro tegen woensdag

EC
© Belga
22/11/2019

De geldinzamelingsronde van NewB moet nog enkele versnellingen hoger schakelen, wil de coöperatieve effectief een bank kunnen worden. Daarvoor moet er tegen woensdagavond 30 miljoen euro op de rekening staan. Vrijdagnamiddag stond de teller op de website op ruim 9,4 miljoen euro.

De coöperatieve meldt dat al 12.434 mensen hebben geïnvesteerd, maar dat is dus nog ruim onvoldoende om aan 30 miljoen euro te raken. Dat bedrag is "een conditio sine qua non en waarschijnlijk de laatste kans op een positieve beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) voor een banklicentie", zei voorzitter Bernard Bayot op 25 oktober.

NewB werd enkele jaren na de financiële crisis van 2008 opgericht met de bedoeling een "ethische en duurzame bank" te worden.

Met een open brief probeerde NewB vrijdag nog mensen te overtuigen om te investeren. De brief werd ondertekend door de directeurs van onder meer Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en Oxfam-Solidariteit.

Brussel wil 1 miljoen geven

NewB zoekt de miljoenen bij zowel particulieren als institutionele beleggers. Het geld komt op een geblokkeerde rekening terecht. Als er geen 30 miljoen euro wordt gevonden, of als de banklicentie niet wordt toegekend, krijgt iedereen zijn geld terug, verzekert NewB.

Eerder deze week bleek dat het Brussels gewest, via zijn financiële arm Finance&invest.Brussels, bereid is tot een miljoen euro te investeren in NewB. NewB-bestuurder Koen De Vidts noemde dat een doorbraak. "De dingen komen in beweging, maar we moeten nog versnellen. We denken dat dit andere professionele investeerders over de streep zal trekken", zei hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni