NewB krijgt 400.000 euro financiële steun van staatssecretaris Trachte (Ecolo).

Coöperatieve bank krijgt 400.000 euro steun van het Gewest

EC
© BRUZZ
19/11/2019

Het project NewB is een burgerinitiatief dat sociaal en ecologisch bankieren mogelijk wil maken. Om als bank erkend te worden, is een wettelijk minimumkapitaal nodig van 6,2 miljoen euro, maar de bank wil kunnen starten met 30 miljoen euro. Momenteel loopt een campagne om burgers en coöperanten te vinden die daaraan willen bijdragen.

Ook Brussel zal het project mee financieren. Dat heeft de Raad van Bestuur van finance&invest.brussels beslist, de financiële arm van het Gewest. Het gaat in eerste instantie om 400.000 euro, maar dat kan worden opgetrokken tot 1 miljoen euro mocht NewB niet voldoende fondsen hebben verzameld tegen hun deadline van volgende week.

Staatssecretaris voor Economische Omschakeling Barbara Trachte (Ecolo) noemt de beslissing "deel van de ecologische en solidaire transitie die het Gewest wil doorvoeren". "Investeren in de reële economie en de jobcreatie voor de Brusselaars zijn twee belangrijke doelstellingen van NewB, net als projecten voor zachte mobiliteit of projecten gericht op de energieprestatie van de gebouwen. Daarom zijn we verheugd met de beslissing van de raad van bestuur om dit project te steunen."

NewB telt intussen meer dan 52.000 coöperanten waaronder 8.000 Brusselaars. Hun bedoeling is om sociale en duurzame projecten te ondersteunen en hun leden meer inspraak te geven dan in een reguliere bank.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , NewB , coöperatieve bank , Barbara Trachte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni