Bees Coop, coöperatieve supermarkt in Schaarbeek

| Bees Coop, coöperatieve supermarkt in Schaarbeek.

Niet-leden tijdelijk welkom in non-profit winkels om voedselverspilling tegen te gaan

RV
© BRUZZ
04/07/2023

De zes coöperatieve voedingswinkels van Brussel openen van 15 juli tot 15 augustus de deuren voor niet-leden. Dat doen ze om solidair te zijn met voedingsproducenten. Belgische boeren produceren in de zomermaanden meer, maar veel Belgen gaan op vakantie waardoor niet alles verkocht raakt.

"Normaal gezien kunnen alleen onze leden boodschappen doen in de winkel. Vorig jaar openden we onze deuren als noodmaatregel omdat onze groentetelers ons in paniek contacteerden. We besloten dat dit jaar opnieuw te doen", zegt Geneviève Boxus van Bees Coop in Schaarbeek.

De zes coöperatieve voedingswinkels van Brussel doen allemaal mee aan de landelijke actie: Bees Coop, Le Pédalo in Elsene, wAnderCoop in Anderlecht, Bos Coop in Sint-Agatha-Berchem, Bab’l Market in Sint-Pieters-Woluwe en Bloum in Vorst.

Doorheen het jaar zijn deze burgersupermarkten alleen open voor hun actieve leden. De meeste werken op basis van participatie. Leden helpen ongeveer drie uur per maand in de winkel.

“Dit shiftsysteem maakt het mogelijk de kosten te drukken en een unieke lage winstmarge te behouden”, klinkt het. Er is één uitzondering: bij Bloum wordt een maandelijkse bijdrage gevraagd aan de leden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni