Nieuwe energiebesparingspremies voor Brusselse ondernemingen

trachte.jpg
© Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele

De Brusselse regering heeft verschillende nieuwe steunregelingen goedgekeurd om de Brusselse ondernemingen te ondersteunen in het kader van de energiecrisis. Het gaat om twee nieuwe energiebesparingspremies en een regeling die de toegang tot energie voor ondernemingen garandeert via een systeem voor tijdelijke noodlevering bij Sibelga.

Zo melden staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) en minister van Klimaat Alain Maron (Ecolo). De twee nieuwe premies zijn bestemd voor ondernemingen die actief zijn in sectoren die gevoelig zijn op het vlak van energie en worden beheerd door Brussel Economie en Werkgelegenheid. Het gaat meer bepaald om een premie voor investeringen en een premie voor consultancy om energie te besparen en de energietransitie van ondernemingen te realiseren.

Voor de steun voor investeringen is het minimumbedrag 2.000 euro, met een percentage van tussenkomst in de factuur van 50 procent. Die steun is beperkt tot 50.000 euro. De steun voor de inschakeling van consultancy is beperkt tot maximaal 15.000 euro. Het tussenkomstpercentage daarvan is 70 procent. Bovendien is voorzien in terugwerkende kracht: uitgaven die sinds 1 september 2022 zijn gedaan, kunnen in aanmerking worden genomen.

Het totale budget voor die twee nieuwe premies is vastgesteld op 12 miljoen euro. Beide premies zullen naar verwachting in de loop van februari beschikbaar zijn.

Daarnaast heeft de regering een ontwerp van besluit aangenomen dat de kmo's in deze tijd van energiecrisis moet beschermen tegen afsluiting door hun het recht op tijdelijke energielevering door de DNB (Sibelga) toe te kennen, om hen de tijd te geven oplossingen voor hun financiƫle moeilijkheden te vinden en nieuwe elektriciteits- en gasleveringscontracten tegen redelijke voorwaarden af te sluiten.

De regeling is alleen toegankelijk voor ondernemingen die aantonen dat ze economisch levensvatbaar zijn. Die maatregel zou in de loop van februari in werking moeten treden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?