Nieuwe steunpremie voor Brusselse taxisector en verhuur voertuigen met bestuurder

© Younes Haidar / BRUZZ

De Brusselse regering heeft donderdag een nieuwe steunpremie goedgekeurd voor de taxisector en de verhuurders van voertuigen met bestuurder (VVB), die zeer hard getroffen zijn door de gezondheidscrisis. Daarnaast wordt voor het tweede jaar op rij de belasting op de exploitatie voor beide sectoren opgeheven.

Na een eerste premie van 3.000 euro in april 2020 en een tweede van hetzelfde bedrag in december 2020, is deze derde premie van 3.000 euro een nieuwe steunmaatregel voor de sector van het bezoldigd personenvervoer die het door de coronamaatregelen bijzonder moeilijk heeft.

Ondanks de geleidelijke versoepelingen sinds mei blijft deze sector nog steeds zwaar lijden onder de beperkingen voor culturele, sociale en feestevenementen en de sterke terugval van het zaken- en vrijetijdstoerisme. Daarom besliste de Brusselse regering om de exploitanten noodsteun te verstrekken. De premie van 3.000 euro is gebaseerd op dezelfde voorwaarden als de twee vorige premies.


Brussel Mobiliteit (BM) en Brussel Economie en Werkgelegenheid (BEW) zullen de betaling van de premie beheren en de voorwaarden onderzoeken. BM zal de premieaanvragen ontvangen en nagaan of de exploitant in aanmerking komt en zal de premie uitbetalen. Wie reeds een "Tetra Ter"-premie ontvangen heeft, wordt van de premie uitgesloten.

'Zuurstof'

"Ondanks de geleidelijke lockdownexit die vanaf mei is ingezet, blijft de sector van het bezoldigd personenvervoer zwaar lijden onder de sterke terugval van het zaken- en vrijetijdstoerisme. Daarom blijven we de chauffeurs steunen en we willen deze premie snel operationeel maken om een beetje zuurstof te kunnen geven aan deze sector die van essentieel belang is voor de bescherming van de belangen van ons gewest en de behoeften van de bevolking", stelt minister-president Rudi Vervoort.

Om dezelfde reden wordt de beroepssector vrijgesteld van de belasting op de exploitatie van een taxidienst of van een voertuig met chauffeur voor het belastingjaar 2021, zoals dat ook voor het belastingjaar 2020 het geval was.

De exploitanten van taxidiensten en van diensten voor het verhuren van voertuigen met chauffeur moeten dus de belastingen niet betalen voor het belastingjaar 2021. De bedragen die reeds werden betaald in het kader van het lopende belastingjaar zullen worden terugbetaald.

Minister van Begroting en Financiën Sven Gatz zal het voorontwerp van ordonnantie voor advies voorleggen aan Brupartners en de Raad van State.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?