Ondernemingsraad Brussels Airlines op 5 februari 2018 met Étienne Davignon, voorzitter van de Raad van Bestuur
© PhotoNews | Étienne Davignon (r), voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airlines (archiefbeeld).

Nog geen akkoord tussen piloten en Brussels Airlines

© Belga
17/05/2018
Updated: 17/05/2018 07.32u

De directie en vakbonden van Brussels Airlines zijn in de nacht van woensdag op donderdag zonder akkoord uit elkaar gegaan, na meer dan 15 uur onderhandelen. "Er is een vertrouwensbreuk tussen directie en piloten", aldus de vakbonden.

De piloten legden al maandag en woensdag het werk neer uit onvrede met hun loon, de werkdruk en de pensioenregeling. Nadat de bonden en directie maandag niet tot een akkoord waren gekomen, zaten ze donderdag opnieuw samen rond de tafel.

Meer dan 14 uur werd er onderhandeld. Er werd zelfs een sociaal bemiddelaar bijgehaald. Maar op geen enkel moment werd er structurele vooruitgang geboekt, klonk het na afloop bij de bonden. "Het laatste voorstel van de directie was zelfs slechter dan het voorstel dat vorige week massaal werd weggestemd door de piloten", duidde Anita Van Hoof (BBTK).

De bonden laten de stakingsaanzegging lopen, waardoor er volgende maand nieuwe stakingen zouden kunnen komen. Het overleg wordt wel niet opgeblazen. "Staking is geen doel op zich. De enige manier om eruit te komen, is overleg", klonk het na afloop van het overleg. "Maar het water is heel diep."

'Geen breuk'

Etienne Davignon, de voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airlines, gelooft nog in een oplossing. Vanaf donderdag wordt er opnieuw gewerkt aan een akkoord, aldus Davignon. "Iedereen is nu ontgoocheld, omdat we niet zo ver zijn geraakt als gehoopt", gaf hij toe toe.

Maar in tegenstelling tot de bonden, zag de voorzitter wel vooruitgang. "Er is geen breuk, we zijn alleen niet tot een akkoord geraakt. Maar de bonden zien en weten dat wij de wil en de capaciteit hebben om de open vragen op te lossen."

Davignon belooft dat er nog deze week een ploeg wordt samengesteld om de werkdruk van de piloten aan te pakken. Die zou binnen de maand tot conclusies moeten komen. Als dat lukt, kan een nieuwe pilotenstaking in juni wellicht vermeden worden. De werkdruk is de voornaamste bekommernis van de piloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, Brussels Airlines, Etienne Davignon, pilotenstaking

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie