Supermarkt Delhaize in de de Henninstraat in Elsene: een foto van omstreeks 1900 herinnert aan de beginjaren van Delhaize & Frères, toen er nog met paard en kar aan huis geleverd werd.
© Peter Dhondt/BRUZZ | Supermarkt Delhaize in de de Henninstraat in Elsene.

Bij supermarktketen Delhaize hebben 83 winkels donderdag de deuren niet geopend voor de klanten. De 45 overige supermarkten in eigen beheer zijn wel toegankelijk, zo meldt woordvoerder Roel Dekelver.

Net als de voorbije dagen zijn het vooral winkels in Wallonië en Brussel die gesloten blijven. Het personeel protesteert tegen de vorige week aangekondigde plannen van de supermarktketen om alle 128 winkels in eigen beheer te verzelfstandigen.

Delhaize hoopt dat de komende dagen meer winkels zullen opengaan. Dat winkels gesloten blijven, brengt schade toe aan het bedrijf en de toekomst ervan, klinkt het nog bij de woordvoerder.

Sociaal overleg

Daags voordien was sprake van een 44-tal open winkels en 84 gesloten winkels in eigen beheer. Dinsdag meldde het bedrijf een 95-tal gesloten winkels. Die dag vond het eerste sociaal overleg over de plannen plaats, maar de vergadering was na een kwartier al afgelopen nadat de bonden de zaal verlieten. Ze vroegen nogmaals de intrekking van de plannen. Ruim duizend personeelsleden waren naar aanleiding van het overleg naar de Delhaize-gebouwen in Zellik (Asse) afgezakt voor een protestactie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie