Onduidelijkheid over statuut Deliveroo-koeriers: 'Gesprekken met fiscus lopen nog'

© Belga
24/05/2019
Updated: 24/05/2019 11.36u

Maaltijdleverancier Deliveroo laat zijn koeriers werken onder een statuut waar ze geen aanspraak op kunnen maken, schrijft Le Soir vrijdag op basis van een brief van de FOD Financiën. Volgens de fiscus is het belastingstelsel van de deeleconomie niet van toepassing op de koeriers. Deliveroo zegt dat de onderhandelingen met de fiscus over het statuut van hun koeriers nog lopen.

Begin 2018 verkreeg Deliveroo de nodige goedkeuringen zodat zijn werknemers konden profiteren van een interessant fiscaal statuut. Maar volgens de FOD Financiën respecteert het bedrijf een noodzakelijke voorwaarde niet: het bestaan van een overeenkomst tussen twee particulieren over de handel in diensten, in het geval van Deliveroo tussen de koerier en de klant.

Volgens Le Soir wil dit zeggen dat de Deliveroo-koeriers niet langer kunnen werken onder het statuut van de deeleconomie, vrijgesteld van belastingen. Ze moeten beschouwd worden als werknemers of als zelfstandigen, bevestigt de FOD Financiën in zijn brief.

'Een kwestie die alle platforms aangaat'

Maaltijdleverancier Deliveroo bevestigt vrijdag in een persbericht dat het nog gesprekken voert met de fiscus over het fiscale statuut van zijn koeriers. Volgens Deliveroo heeft de fiscus niet gevraagd om te stoppen met het gebruik van het regime van de deeleconomie.

"Deliveroo werd vorig jaar door de overheid erkend als deeleconomieplatfom. Platforms in België zijn momenteel in contact met de fiscus om na te gaan hoe de deeleconomie het best kan werken. Dit is een kwestie die alle platforms aangaat en in het bijzonder alle platformwerkers. De gesprekken die we met de belastingdienst voeren, nog deze maand, zijn constructief". De erkenning van Deliveroo stond destijds in het staatsblad. Het bedrijf merkt op "dat een andere interpretatie een omkering zou betekenen vanuit de overheid".

Het statuut van koeriers van Deliveroo is al lange tijd onderwerp van discussie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Deliveroo, FOD Financiën

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni