Deliveroo-koeriers eisen loon

© Belga
11/05/2019
Updated: 11/05/2019 10.22u

Een tiental fietskoeriers van maaltijdbezorger Deliveroo is vrijdag naar het Belgische hoofdkwartier in Brussel getrokken om er de slechte werkomstandigheden aan te klagen. De koeriers merken dat ze steeds vaker te weinig bestellingen hebben om genoeg te verdienen en eisen nog altijd een minimumloon.

"Normaal heb je er 2,5 bestellingen per uur nodig om rond te komen, maar voor veel koeriers kunnen ze er maar een per uur garanderen. Daarom vragen we een minimuminkomen van 12 euro per uur", legt fietskoerier Jan Michels uit.

De Deliveroo-koeriers vinden dat er per werksessie te veel mensen zijn ingeschreven. Daardoor geraken ze niet aan genoeg orders, terwijl Deliveroo zo garandeert dat de maaltijden snel geleverd worden. Door de concurrentie van andere maaltijdbezorgers zijn er al minder bestellingen en nu melden de koeriers ook dat Deliveroo de vergoedingen voor een afgeleverde maaltijd zonder verwittiging heeft doen dalen.

'Precaire situatie'

"Elke eis die wij stellen, zou knippen in hun winsten en ze gaan er alles aan doen om die te beschermen. Ze rekenen op zelfstandige fietsers, maar wij eisen een basis om uit die precaire situatie te komen, en dat zou hun business model kunnen schaden", vertelt Michels.

Bij aankomst aan het Belgische hoofdkwartier van Deliveroo bleven de deuren toe en konden ze geen gesprek aangaan met de directie. Ook het gebrek aan overleg klagen de koeriers al langer aan. Al klopt dat niet volgens het bedrijf zelf.

'Goed betaald, flexibel werk'

"In België heeft de ploeg de afgelopen weken meer dan honderd fietskoeriers ontmoet in Leuven, Gent, Antwerpen, Luik en vijftig anderen gisteren en vandaag tijdens de lunch in Brussel", reageert Rodolphe Van Nuffel van Deliveroo.

"In België verdienen de 2.600 fietskoeriers waarmee we werken gemiddeld ruim € 13,50 per uur. We zullen ons in het hele land blijven engageren om de ervaring van de koeriers bij elke kans die we krijgen te verbeteren."

"Deliveroo is er trots op dat het goed betaald flexibel werk creëert in heel Brussel en België, waardoor de koeriers kunnen kiezen waar en wanneer ze willen werken en dus hun eigen baas zijn", klinkt het nog. "Deliveroo luistert naar de feedback van de koeriers en werkt hard om eventuele problemen aan te pakken die in onze regelmatige gespreksmomenten aan de orde komen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Deliveroo, fietskoerier

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni