Ook cabinepersoneel Brussels Airlines ontevreden

© Brussels Airlines

Een eventueel akkoord met de piloten betekent niet noodzakelijk het einde van de sociale onrust bij Brussels Airlines. Ook de "cabin crew", dat zijn de stewardessen en stewards, laten weten dat ze "genoeg gegeven" hebben en dat het tijd is dat ze meer "waardering en respect" krijgen.

Dat staat in een open brief die woensdag door de christelijke bediendebond LBC-NVK werd verspreid. De socialistische en de liberale vakbond betreuren de timing van de brief, maar ook zij pleiten voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers.

"Ons beroep lijkt misschien glamoureus, omdat we de wereld rondvliegen en allerlei plekken en culturen ontdekken", zo staat in de brief die werd opgesteld door stewards en stewardessen die aangesloten zijn bij de christelijke bediendebond. "Net als de piloten ervaren wij 'vliegen' als een passie en voelen wij een grote liefde voor ons beroep", klinkt het. "Maar die job heeft tegenwoordig een hoge prijs."

'Werkdruk is onhoudbaar'

Volgens de crewleden die de brief schreven, is de werkdruk onhoudbaar geworden en het takenpakket steeds uitgebreider, duren de werkdagen almaar langer en worden cao's niet gerespecteerd. "De druk op de ketel wordt nog maar eens opgevoerd in plaats van dat wij even kunnen ademhalen om krachten op te doen om met de volle moed de toekomst tegemoet te vliegen."

"Wij zijn doodop en zitten op ons tandvlees", vatten de schrijvers samen. Ze vragen leefbaar werk, een beter evenwicht tussen het werk en het privéleven, en garanties dat hun koopkracht behouden blijft. Een pleidooi dat redelijk gelijkloopt met waarvoor de piloten deze week twee dagen staken.

In de open brief wordt ook verwezen naar het grondpersoneel. Ook die mensen verdienen aandacht, klinkt het, wat hun jobs zijn het sterkst bedreigd door de integratie van Brussels Airlines in de Eurowings Group.

Bij de andere bonden wordt de timing van de brief ongelukkig genoemd, net op de dag dat ze met de directie proberen een oplossing te vinden om uit het sociaal conflict met de piloten te raken.

Anderzijds sluiten de socialistische en de liberale vakbond zich wel aan bij de boodschap van de open brief. In een eigen brief aan het personeel zeggen ze dat ze "een grondige bespreking wensen op te starten binnen Brussels Airlines van de loon- en arbeidsvoorwaarden van het cabine- en grondpersoneel". "Wij willen oplossingen voor de werkdruk en een grondige discussie over loon- en arbeidsvoorwaarden die opnieuw een perspectief moeten bieden aan ons allemaal", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?