Ook duidelijkheid op komst over ontslagronde bij Brussels Airlines

© PhotoNews
| Bij de piloten en het cabinepersoneel zou iedereen die dat wil aan kunnen boord blijven. Zij zouden gebruikmaken van seizoenscontracten en deeltijds werk.

Na het ontwerpakkoord over het reddingsplan voor Brussels Airlines, is er bij de luchtvaartmaatschappij nog een dossier dat zijn ontknoping nadert: dat van de afslanking van het personeelsbestand met een kwart. De vakbonden verwachten dat eind deze week of begin volgende week duidelijk zal zijn hoeveel mensen vrijwillig willen opstappen bij de maatschappij en hoeveel naakte ontslagen er zullen vallen.

Het sociaal plan voor de herstructurering werd bijna een maand geleden ondertekend door directie en vakbonden. Zowat 1.000 van de ruim 4.000 banen bij de maatschappij moeten verdwijnen.
Van bij het begin werd ingezet op zoveel mogelijk alternatieven voor naakte ontslagen.

De voorbije weken kregen de werknemers informatie over de mogelijkheden om het bedrijf te verlaten, zoals vrijwillig vertrek, (brug)pensioen, tijdskrediet, deeltijds werken en onbetaald verlof. Er werden ook individuele berekeningen gemaakt.

'Naakte ontslagen beperken'

Momenteel moeten de werknemers doorgeven of ze op een uitstapregeling willen intekenen, zeggen verschillende vakbondsmensen bij Brussels Airlines woensdag. Afhankelijk van het succes van die alternatieven, zal dan duidelijk worden hoeveel naakte ontslagen er nog zullen vallen.

Dieter Vranckx, de topman van Brussels Airlines, zei eerder in de Kamercommissie Mobiliteit dat hij hoopte het aantal naakte ontslagen te kunnen beperken tot 300 à 350. Een schatting die volgens de vakbonden 'redelijk realistisch zou moeten zijn'.

Bij de piloten en het cabinepersoneel zou iedereen die dat wil aan kunnen boord blijven. Zij zouden gebruikmaken van seizoenscontracten en deeltijds werk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?