Open VLD steunt tijdelijke btw-verlaging naar 6% voor horeca

© Ivan Put
| 1757 HORECA Menderez

Regeringspartij Open VlLD steunt de vraag van de horecasector om in het kader van de nieuwe coronamaatregelen een nieuwe tijdelijke btw-verlaging naar 6% toe te kennen. Dat heeft vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zondag gezegd.

Op het Overlegcomité werd vrijdag beslist om in horecazaken het aantal personen per tafel te beperken tot maximaal zes. Ook zijn voorlopig enkel nog zitplaatsen aan tafel toegestaan en, wellicht het belangrijkste, worden de openingsuren beperkt van 5 uur 's ochtends tot 23 uur 's avonds.

Meteen na het Overlegcomité hielden de drie horecafederaties al overleg met minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) over bijkomende steunmaatregelen. De federaties pleitten onder meer voor een tijdelijke btw-verlaging. Ook eerder in de coronacrisis werd het btw-tarief al eens verlaagd tot 6%.

"Als het van Open Vld afhangt, steunen wij die vraag om een tijdelijke verlaging naar 6%", zei vicepremier Van Quickenborne zondag in het VTM-nieuws. "Deze week volgt er opnieuw overleg met de sector, daarna beslist de regering. Als ook de Vlaamse regering steunmaatregelen neemt, kunnen we de horeca door deze moeilijke periode halen."

Vrijdag al zei bevoegd minister Van Peteghem dat het wel degelijk de bedoeling is om de sector opnieuw extra zuurstof te geven. "Daarom bekijken we uiteraard ook met de sector wat nodig is in de komende periode", klonk het.

Baxter

CEO Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen legde met zijn sectorgenoten een 'horecabaxterplan' op tafel: "Een door berekeningen ondersteund plan met tien concrete vragen tot steun aan de federale regering. Bijvoorbeeld een aantal verlengingen zoals het crisis-overbruggingsrecht en de tijdelijke werkloosheid. Maar ook de tijdelijke btw-verlaging en tussenkomst in de eindejaarspremie."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?