Al in oktober vorig jaar beval de bevoegde federale minister Kris Peeters een onderzoek naar de maaltijdleverdienst Deliveroo.

Peeters zet justitie en politie in bij onderzoek naar Uber en Deliveroo

Mathias Declercq
© BRUZZ
16/01/2018
Updated: 17/01/2018 10.48u

Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) voorziet zo extra slagkracht in het onderzoek naar fietskoeriers van de deelplatformen Uber en Deliveroo. “We willen alle mogelijke wettelijke instrumenten inzetten om snel antwoorden te krijgen”, zegt de minister aan BRUZZ.

Op 10 januari heeft de minister zijn administratie bij zich geroepen voor een stand van zaken in het onderzoek de situatie van de fietskoeriers bij Deliveroo en UberEATS. Daar is toen beslist om ook justitie en politie in te schakelen. Die optie zat al vervat in een protocol van 14 december maar wordt nu dus voor het eerst ook geactiveerd. “We passen dit protocol nu toe om onze arbeidsauditeurs alle mogelijke wettelijke middelen te geven in het onderzoek”, zegt de minister.

Concreet betekent dat dat de arbeidsauditeurs – want ook in Gent en Antwerpen zijn die op de zaak ingezet – het onderzoek coördineren maar daarbij de steun krijgen van politie en justitie. Het onderzoek krijgt zo veel meer slagkracht. “Het is belangrijk dat zij niet enkel de instrumenten van de inspectie, maar ook de onderzoeksinstrumenten van politie en justitie kunnen hanteren”, aldus Peeters.

kris_peeters_cdv_940_667px_c_cdv.jpg

|

Onderzoek leverde te weinig op

Dat Peeters met justitie en politie de grove middelen inzet, betekent dat het lopende onderzoek vooralsnog niet de gewenste resultaten opleverde. Al in oktober vorig jaar beval de bevoegde federale minister Kris Peeters een onderzoek naar de maaltijdleverdienst Deliveroo. Het online platform had immers de samenwerking met de coöperatie SMart stopgezet, waardoor de koeriers hun statuut van werknemer in loondienst en de bijhorende sociale bescherming en verzekering kwijtspeelden. Logischerwijs kwam daarbij ook het platform UberEATS in beeld, dat fietskoeriers als zelfstandigen inzet om maaltijden aan huis te leveren.

De minister zei aanvankelijk dat hij tegen het einde van 2017 over de nodige informatie wou beschikken om zich uit te spreken over het statuut van koeriers die voor Uber of Deliveroo werken. Maar veel schot in de zaak kwam er niet. Dat kan wijzen op een onwil bij Uber en Deliveroo om de nodige informatie en transparantie in het onderzoek te verschaffen. Met de inzet van politie en justitie zouden huiszoekingen een optie kunnen zijn, al lijkt Peeters erop te vertrouwen dat de arbeidsauditeurs met de steun van justitie en politie zelf aan de nodige informatie geraken.

Belangrijke testcase

“Ik hoop op deze manier zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de vraag of de fietskoeriers zelfstandigen dan wel werknemers zijn”, zegt Peeters. “De werkzaamheden van de verschillende diensten worden nu op elkaar afgestemd en zullen snel en efficiënt verlopen.”

Het onderzoek spitst zich nu toe op de koeriersdiensten van Uber en Deliveroo, maar is eveneens een belangrijke testcase voor het nieuwe protocol dat de samenwerking tussen de inspectiediensten en justitie en politie toelaat. Daarnaast kunnen de resultaten van het onderzoek en de conclusies die de minister er uit trekt, ook hun impact hebben op andere deelplatformen en de collaboratieve economie in het algemeen.

In een reactie laat Deliveroo weten dat het volledig ter beschikking blijft van de minister en zijn diensten. "We willen hem blijven toelichten hoe onze koeriers met het nieuwe model meer zullen kunnen verdienen, meer flexibel zullen kunnen werken en tegelijk volledig verzekerd zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, Deliveroo, Uber, ubereats, deeleconomie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni