Piloten bij Brussels Airlines dreigen met staking

© Brussels Airlines
| AirbusA330 van Brussels Airlines.
Updated: 04-05-2018 - 14:55

De piloten bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines kunnen vanaf vrijdag 11 mei het werk neerleggen. De vakbonden hebben vrijdag in gemeenschappelijk front beslist een stakingsaanzegging in te dienen.

De aanzegging komt er na een rondvraag bij de piloten. Daaruit blijkt dat de overgrote meerderheid zich niet kan vinden in het 'ultieme' voorstel van dat de directie een week geleden lanceerde. Slechts 8 procent van de piloten aanvaardde het voorstel, zeggen de bonden.

'Duidelijk groeiscenario voor iedereen'

Van de anderen gaf 80 procent aan te willen staken. "Het sterke signaal van de piloten is duidelijk: sinds de wissel van de macht twee maanden geleden, is er nog geen concrete duidelijkheid gekomen over de toekomstplannen binnen de Eurowings Group", stellen de bonden.

"We willen dat er snel klare wijn geschonken wordt, met name een duidelijk groeiscenario voor Brussels Airlines, met plaats voor iedereen die de voorbije jaren heeft ingeleverd voor de maatschappij."

Onder meer het voorstel om de piloten in 2020 een extra koopkrachtverhoging van 3 procent te geven 'indien er geen groei is', doet de wenkbrauwen fronsen. Nochtans kwam dat voorstel er om de onzekerheid over de toekomst - de piloten vrezen minder doorgroeimogelijkheden - weg te masseren.

"We begrijpen de onzekerheid, maar we hebben al gezegd dat we willen groeien", reageert de directie. Indien de maatschappij groeit, kunnen piloten doorgroeien en op die manier meer gaan verdienen.

Tweede staking in 16 jaar

Directie en bonden hebben nu nog zeven dagen de tijd om een oplossing te vinden. Dat betekent dat er vanaf vrijdag 11 mei rond de middag gestaakt zou kunnen worden, tenzij er eerder al spontane acties zouden uitbreken.

Als het tot een staking zou komen, zou dat nog maar de tweede zijn in de 16-jarige geschiedenis van Brussels Airlines. In 2013 staakten de piloten al eens een dag. Bij Brussels Airlines werkt een 500-tal piloten.

Het conflict is meteen de eerste test voor Christina Foerster, die sinds iets meer dan een maand aan het hoofd staat van de luchtvaartmaatschappij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?