Piloten Brussels Airlines staken maandag en woensdag

© Brussels Airlines

De vakbonden bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines roepen de piloten op om maandag en woensdag het werk neer te leggen. Een overleg woensdag tussen bonden en directie leverde niets op.

"We hadden de directie eerder deze week opgeroepen om met een concreet voorstel te komen, maar dat kwam er tijdens de vergadering niet", zegt Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC-NVK. "We kunnen niet blijven wachten." Filip Lemberechts van de liberale vakbond ACLVB is naar eigen zeggen "enorm teleurgesteld".

De bonden dienden eerder al een stakingsaanzegging in, nadat de piloten een voorstel van de directie met grote meerderheid hadden verworpen. Daardoor is het eigenlijk mogelijk om al vanaf vrijdag 11 mei te beginnen staken, maar de bonden willen naar eigen zeggen de passagiers sparen tijdens het verlengd weekend.

Cafetariaplan

De directie stelde onder meer voor de piloten in 2019 drie procent extra te geven in de vorm van een zogenoemd cafetariaplan. In 2020 zou mogelijk eenzelfde verhoging volgen. Er lagen ook zes extra verlofdagen op tafel voor 60-plussers en een dossier om de jobs van piloten en ander vliegend personeel te erkennen als zwaar beroep. Ook over de arbeidsroosters zou nog worden gesproken. Maar dat is dus onvoeldoende voor de bonden.

De onzekerheid over de integratie van Brussels Airlines in Eurowings speelt zeker ook een rol in het conflict. Beukenhout vraagt dat moedermaatschappij Lufthansa naar buiten treedt met een duidelijk plan voor Brussels Airlines.

Het is al vijf jaar geleden dat er nog gestaakt werd bij Brussels Airlines. Toen staakten de piloten nog één dag. De staking van maandag en woensdag zal de slechts tweede zijn in de 16-jarige geschiedenis van de luchtvaartmaatschappij.

De staking woensdag valt ook samen met de ruimere vakbondsbetoging in Brussel tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?