Piloten Brussels Airlines wijzen akkoord af

© PhotoNews
| Staking piloten Brussels Airlines.
Updated: 25-06-2018 - 16:24

De pioten van Brussels Airlines hebben het voorstel over werkdruk en verloning afgewezen. Een staking is nog niet aan de orde. Er zou opnieuw worden onderhandeld.

De stemming loopt tot maandag om 17.00 uur, maar nu al is duidelijk dat meer dan de helft van de piloten die stemden, niet akkoord gaat met het voorstel waarover directie en vakbonden het twee weken geleden eens raakten. Dat voorziet in onder meer het equivalent van een dertiende maand, betere betaling van overuren, meer rust voor de piloten en extra verlofdagen vanaf 60 jaar.

In mei staakten de piloten al twee dagen. Meer dan 550 vluchten werden geschrapt. De stakingen kwamen er nadat een eerder voorstel door maar liefst 92 procent van de stemmende piloten was verworpen.

De tegenkanting is nu een pak kleiner en dat bewijst dat er de voorbije weken duidelijk vooruitgang is geboekt, zoals de vakbonden zelf ook al aangaven. Daarom is de kans klein dat de stakingsaanzegging die nog altijd loopt, daadwerkelijk geactiveerd wordt.

Zowel directie als bonden zijn nog altijd bereid om verder te praten, zo valt te horen. En een staking tijdens de zomervakantie zou het imago van de piloten geen goed doen. Aan vakbondszijde wordt de nee-stem ook gelinkt aan de aanhoudende onzekerheid over de toekomst van Brussels Airlines binnen de Eurowings-groep, het onderdeel van Lufthansa waar de maatschappij in zal worden geïntegreerd. Over die toekomst zou er in de tweede week van juli meer duidelijkheid moeten komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?