Platform tegen energiearmoede wil eenvoudigere energiefactuur

Het Platform tegen energiearmoede, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, pleit woensdag voor een eenvoudigere energiefactuur. Ongeveer één op de vijf Belgen leeft in energiearmoede, en een te complexe factuur werkt die in de hand.

Het platform bestaat uit leveranciers, netbeheerders, regulatoren, academici en verenigingen die kwetsbare gezinnen ondersteunen. In 2016 startte het met een denkoefening over de vereenvoudiging van de energiefactuur, die resulteerde in 15 aanbevelingen.

Zo wordt erop gewezen dat de digitale kloof nog steeds bestaat. De papieren versie van de energiefactuur moet daarom - los van een online platform - alle nodige informatie bevatten. Kleine lettertjes moeten vermeden worden, en er moet duidelijk aangegeven worden of het sociaal tarief werd toegepast.

Enkele andere aanbevelingen zijn het bundelen van essentiële informatie op de voorpagina, en het vereenvoudigen van de specificaties bij de bedragen. Er moet duidelijk aangegeven worden wat het volgende voorschotbedrag zal zijn, en welke sancties worden toegepast bij niet-betaling. Ook moet alle informatie die de klant nodig heeft om het aanbod van verschillende leveranciers te vergelijken, gebundeld worden.

Het platform bundelde de 15 aanbevelingen in een synthesenota, en hoopt dat de politiek verantwoordelijken ermee aan de slag zullen gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?