Regering draagt Steven Vanackere voor als directeur bij de Nationale Bank

© Saskia Vanderstichele
| Wordt Steven Vanackere directeur bij de Nationale Bank, dan zijn er geen vrouwen meer in het directiecomité.

De federale regering draagt oud-minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) voor als directeur bij de Nationale Bank. Dat schrijft de zakenkrant De Tijd, en het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigt het nieuws. Als Vanackere effectief wordt benoemd, zitten er geen vrouwen meer in het directiecomité van de Nationale Bank.

De regentenraad van de Nationale Bank bespreekt de voordracht vandaag/woensdag nog. Daarin zetelen de tien regenten van de Nationale Bank, onder wie vijf vertegenwoordigers van de sociale partners. Daarna gaat de beslissing terug naar de federale regering, die de knoop definitief moet doorhakken. Al is dat normaal gezien een formaliteit.

Exit De Wachter

De ex-minister van Financiën volgt Marcia De Wachter op, die de overstap maakte naar de gemeentepolitiek. Als Vanackere effectief benoemd wordt, zitten er geen vrouwen meer in het zevenkoppige directiecomité van de Nationale Bank.

De Wachter zelf had haar post nochtans graag overgedragen aan een jonge vrouw, zei ze eerder.

Eén vrouw

In de regentenraad zit één vrouw, Fabienne Bister.

Binnenkort gaat ook gouverneur Jan Smets met pensioen. Hij wordt vervangen door huidig vicegouverneur Pierre Wunsch, bevestigde het kabinet-Van Overtveldt eerder. Binnen het directiecomité wordt dus één mandaat geschrapt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?