RSC Anderlecht maakte vorig seizoen 6 miljoen euro verlies

© PhotoNews
| Marc Coucke, voorzitter RSC Anderlecht.

De eerste jaarrekening van het tijdperk Marc Coucke bij RSC Anderlecht is een tegenvaller. Paars-wit maakte vorig seizoen een verlies van 6,4 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarrekening die maandagavond gepubliceerd werd op de website van de Nationale Bank.

RSCA ving nochtans 10 miljoen euro startgeld voor deelname aan de Champions League. Zonder dat bedrag, was het cijfer wellicht nog dieper in het rood. Het negatieve resultaat volgt uit een combinatie van gedaalde inkomsten en gestegen kosten. De gedaalde omzet (van 104 naar 101 miljoen euro) is in grote mate toe te schrijven aan lagere transferinkomsten.

Nog geen geld van Dendoncker

De club verkocht veel minder spelers dan het jaar daarvoor, toen Anderlecht miljoenen winst maakte op de transfers van Dennis Praet, Steven Defour, Stefano Okaka en Youri Tielemans. Van dat niveau was er vorig seizoen enkel de deal met Leander Dendoncker naar Wolverhampton, maar daar ziet Coucke pas eind dit seizoen geld van.

De gedaalde inkomsten - van 61 naar 41 miljoen - worden onvoldoende gecompenseerd door de recurrente inkomsten uit sponsoring, tv-geld en merchandising. Die stijgen van 44 naar 60 miljoen, al spelen de Champions League-gelden daar een grote rol.

Opzegvergoedingen

Tegenover die gedaalde opbrengsten stond bovendien ook nog eens een stijging van de kosten van 102,5 naar 106,9 miljoen euro. Belangrijkste oorzaken hier zijn de loonkosten, die opliepen tot 50,1 miljoen euro. Anderlecht citeert een reeks opzegvergoedingen voor ontslagen medewerkers als tweede belangrijke reden. 

Dat alles leidt tot een negatief bedrijfsresultaat van ruim 5 miljoen euro. De brutobedrijfswinst bedroeg vorig jaar nog 2 miljoen euro. Door aflossing van schulden loopt het nettoverlies dit jaar zelfs op tot 6,5 miljoen euro, waar de club vorig jaar nog op een nettowinst van 350.000 euro kon rekenen.

De cijfers zijn van toepassing op het jaar 2017 en met 30 juni 2018, en dus deels nog de verantwoordelijkheid van Couckes voorganger Roger Vanden Stock. Door te snijden in kosten en het opkrikken van de commerciële omzet moet Anderlecht in principe nog dit seizoen break-even draaien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?