Schaarbeeks koppel importeert uit Taiwan: 'Voor goede thee moet je tijd nemen'

Tom Van Bogaert
© BRUZZ
08/02/2019
© Saskia Vanderstichele | Dorien Selleslagh en Geert De Taeye importeren met MIST Teas thee rechtstreeks uit Taiwan.

De jongste jaren opent de ene ambitieuze koffiebar na de andere in Brussel, maar van het theefront valt er weinig nieuws te rapen. Dorien Selleslagh en Geert De Taeye willen daar verandering in brengen. Zij gingen op ontdekking in Taiwan en brachten hun favoriete soorten mee naar Brussel. MIST Teas was geboren.

Selleslagh en De Taeye ontvangen ons in de gezellige kantoorruimte van hun huis in Schaarbeek. De grote tafel in het midden staat vol kopjes. De man des huizes giet geregeld heet water bij in een pot waarin gedroogde theebladeren zitten. We degusteren vier variëteiten en zijn in de wolken over het zachte karakter en de fijne smaaktoetsen. Hier geen infusies met kruiden, bloemen of fruit, maar pure thee. Honing of suiker toevoegen, is overbodig. De betere whisky serveer je ook niet met ijsblokjes.

    Het Brusselse theeverhaal begon in een koffiebar. Zij was uitbaatster van OR aan de Beurs en hij kwam er heel vaak over de vloer. De vonk sprong over tussen de barista en de fotograaf. Zij verdiepte zich in de wereld van de thee, omdat OR ook theeliefhebbers wilde aantrekken. In 2016 besloten ze samen naar Taiwan te gaan om er theeplantages te bezoeken. Ze werden met open armen onthaald en mochten vaak met de trotse families op de foto. Het vage idee om over hun reis een fotoboek te maken, veranderde op de weg naar huis in concrete plannen om thee in te voeren. Er volgden nog twee reizen naar het eiland, dat de facto onafhankelijk is, maar slechts door weinig landen officieel erkend wordt.

      Mis tea Geer De Taye Dorien Selleslagh BRUZZ ACTUA 1648
      © Saskia Vanderstichele | Dorien Selleslagh en Geert De Taye verkopen hoogwaardige thee die rechtstreeks gekocht wordt bij theeboeren.

      Land van de oolong

      Taiwan kennen we vooral van de productie van elektronica en chips, maar het is ook een theeland. “Je krijgt er altijd heerlijke thee voorgeschoteld. De Taiwanezen drinken het de hele dag door,” zegt Selleslagh. “De productie is vooral in handen van kleine familiebedrijfjes, die de traditie van generatie op generatie doorgeven. Elke regio, van de bergen tot de kust, heeft zijn eigen specialiteiten. De inwoners van de hoofdstad Taipei komen graag ter plaatse een voorraadje inslaan,” vult haar vriend aan.

        "Ik ga naar theefestivals en organiseer proeverijen"

        Dorien Selleslagh (MIST Teas)

        Dorien Selleslagh (MIST Teas)

        Oolong is de bekendste theesoort uit Taiwan. De oxidatiegraad ligt met circa 35 procent tussen zwarte thee, die volledig geoxideerd is, en groene thee, die helemaal niet geoxideerd is. Taiwan heeft ook zwarte thee met een natuurlijke honingsmaak. “De sprinkhanen knabbelen aan de blaadjes en zetten met hun slijm de oxidatie al aan de struik in gang. Daardoor krijgt de thee ook een uniek aroma,” legt Selleslagh uit. Witte thee van blaadjes van jonge theeknoppen is in Taiwan eerder zeldzaam, maar is intussen ook opgenomen in het MIST-gamma. Thee wordt viermaal per jaar geoogst. De oogst in de lente en de winter heeft de beste reputatie.

        De directe aankoop bij de producent staat volgens de twee dertigers garant voor de beste kwaliteit. Maar wat maakt thee bijzonder? Gelaagdheid in de smaak, klinkt het bij De Taeye. Een subtiel palet tussen bitter en zoet, zacht en rond, bloemig en fruitig. Selleslagh vindt versheid belangrijk. Losse thee is lang houdbaar, maar kan na verloop van tijd muffig worden. Als je thee zet, gebruik je het best gefilterd leidingwater of bronwater. Per soort heb je ook een ideale watertemperatuur en een andere tijd die nodig is om de thee te laten trekken, al hangt dat ook van je persoonlijke smaak af. Algemeen besluit: “Goede thee is geen take-awayproduct. Je moet er je tijd voor nemen.”

          Dorien Selleslagh en Geert De Taeye importeren met MIST Teas thee rechtstreeks uit Taiwan
          © Saskia Vanderstichele | Dorien Selleslagh en Geert De Taeye leerden elkaar kennen in koffiebar OR.

          Plantage in de mist

          Al dat lekkers komt wel met een prijs. Voor 25 gram thee betaal je bij MIST 7,5 tot 13 euro. “Taiwan is geen goedkoop land en er is in het land zelf veel vraag naar hoogwaardige thee. We betalen de boeren een eerlijke prijs. Een voordeel is dat je de thee meerdere keren opnieuw kunt opschenken zonder dat hij aan kwaliteit inboet.” Verschillende Brusselse koffiebars en restaurants zoals Humus & Hortense en La Buvette zijn al overtuigd en ook de Taiwanese gemeenschap is fan.

          Selleslagh heeft haar baan bij OR intussen opgezegd om voluit voor het theeavontuur te gaan. “Ik wil de zaak uitbouwen en nog meer professionele en particuliere klanten verwerven. Daarvoor ga ik naar theefestivals en organiseer ik tastings. Geert wil zijn collectie van theeaccessoires zoals theeglazen en plateaus uitbreiden. Ik ben ook benieuwd naar thee uit andere, onontgonnen theelanden zoals Zuid-Korea. Een eigen theewinkel of -bar is zeker nog een droom.”Wat is ten slotte het verhaal achter de geheimzinnige naam? “Nee, het is geen afkorting met ‘specialty tea’ erin. De beste thee groeit in de mist, zeggen ze in Taiwan. De plantages zijn inderdaad vaak in nevelen gehuld.”

            • Naam: MIST Teas
            • Activiteit: Verkoopt ‘specialty tea’, hoogwaardige thee die rechtstreeks gekocht wordt bij theeboeren
            • Product: Tien Taiwanese en twee Chinese theevariëteiten, theeaccessoires
            • Opstart: 2017
            • Bedrijfsleiders: Dorien Selleslagh en Geert De Taeye
            • Klanten: Brusselse koffiebars, restaurants, winkels, particulieren
            • https://mistteas.com

            Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

            Lees meer over: Schaarbeek, Economie, thee, taiwan, ondernemen

            Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

            Site by wieni