| De duurzame architectuur van Taipei kan een voorbeeld zijn voor Brussel, beargumenteren de parlementsleden.

Brussels parlement krijgt tik op de vingers van China na Taiwan-resolutie

JP
© BRUZZ
07/02/2024

In de commissie Financiën van het Brussels Parlement werd maandag een resolutie goedgekeurd die de banden tussen Brussel en Taiwan moet aanhalen. De Chinese ambassade reageerde meteen scherp op de resolutie: "De resolutie vormt een openlijke aanval op de soevereiniteit van China en een flagrante inmenging in de binnenlandse zaken van China."

De Brusselse parlementsleden benadrukken dat Taiwan tijdens de pandemie een leidende rol speelde in de bestrijding, waarvan andere landen veel kunnen leren. Ook is de handel tussend de EU en Taiwan de afgelopen twintig jaar aanzienlijk toegenomen.

Vanwege die know-how zou het nuttig zijn voor Brussel om een diplomatie band uit te bouwen, klinkt het. Een greep uit de voorstellen: de economische missies van hub.brussels uitbreiden naar de belangrijkste Taiwanese steden en regio's.

De parlementsleden denken ook aan samenwerking op administratief niveau. Denk aan kennisuitwisseling over milieubescherming, luchtkwaliteit, mobiliteit, pandemiebeheer en toerisme.

'Inmenging in Chinese binnenlandse zaken'

Bij de Chinese ambassade zijn de plannen in ieder geval in het verkeerde keelgat geschoten. "Deze ontwerpresolutie verdraait het beleid en het standpunt van de Chinese regering inzake de kwestie Taiwan," klinkt het in een brief van de Chinese diplomaat Wu Gang, gericht aan Rachid Madrane, de voorzitter van het Brussels parlement. Daarover bericht La Dernière Heure.

"De resolutie vormt een openlijke aanval op de soevereiniteit van China en een flagrante inmenging in de binnenlandse zaken van China. De Chinezen verzetten zich hier met klem tegen."

Ook herinnert Gang eraan dat premier Alexander De Croo (Open VLD) recent een ‘zeer geslaagd bezoek’ bracht aan China. "De leiders van beide landen bereikten een belangrijke consensus over de ontwikkeling van de Chinees-Belgische betrekkingen. Premier De Croo herhaalde dat België, zoals in het verleden, gehecht is aan het één-China-beleid."

China ziet Taiwan als een afgescheiden provincie die uiteindelijk onder controle van Peking zal komen te staan. Dat terwijl Taiwan een eigen grondwet en democratisch gekozen leiders heeft.

Brusselse materie?

China vraagt de Brusselse regering dan ook om de resolutie in te trekken. Die werd maandag unaniem goedgekeurd in de comissie Financiën, op enkele onthoudingen na bij PTB en Open VLD. Guy Vanhengel onthield zich omdat het onderwerp volgens hem niet thuishnoort bij de Brusselse regering.

"Je kunt je afvragen of dit onderwerp op Brussels niveau behandeld moet worden," reageert Jean Juan Benjumea Moreno (Groen), die de resolutie indiende met Julien Uyttendaele (PS), Marie Lecocq (Ecolo), Fouad Ahidar (onafhankelijk) en Emmanuel De Bock (Défi). "Maar aangezien hub.brussels een Brusselse bevoegdheid is, vonden we het wel kloppen."

De resolutie zal mogelijk op 23 februari gestemd worden in de plenaire vergadering van de Brusselse regering.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni