Schuimkanon maakt dienstenchequebedrijven letterlijk schoon

© ABVV
| Protest door ABVV, ACV en ACLVB bij uitzendkantoor Manpower

De vakbonden ABVV, ACV en ACLVB protesteerden vrijdagochtend bij het uitzendbedrijf Manpower in Sint-Lambrechts-Woluwe. Commerciële bedrijven bedekken in schuim is onderdeel van “De grote schoonmaak”, een grootschalige protestactie tegen dienstenchequebedrijven en uitzendkantoren die geen toegevingen doen aan hun werknemers.

Sinds september 2021 onderhandelen de vakbonden ABVV, ACV en ACLVB met Federgon, de koepel van de commerciële dienstenchequebedrijven voor uitzendarbeid en huishoudhulp. Ze vragen extra vergoedingen voor de werknemers maar ondertussen liggen deze onderhandelingen al sinds december stil. De vakbonden organiseren daarom de protestactie “De grote schoonmaak”.

“We gaan langs bij alle grote bedrijven over het hele land en overspoelen hen met een schuimkanon. De huishoudhulp maakt dan symbolisch het bedrijf schoon. Ze hebben de keuze hun gedrag aan te passen of de sector te verlaten.” zegt Issam Benali, federale secretaris bij ABVV. Vrijdag moest het uitzendbedrijf Manpower in Sint-Lambrechts-Woluwe eraan geloven.

Vergoed voor verplaatsing

“De dienstenchequebedrijven boeken een enorme winst, dat is best raar voor ondernemingen die voor 70% ondersteund zijn door de overheid. Ze sluizen liever hun geld door naar hun aandeelhouders in plaats van wat extra vergoedingen voor de werknemers aan te bieden.” merkt Issam Benali op. Vooral de vraag naar extra vergoedingen voor verplaatsingen staat hoog op de agenda. Federgon zegt dat dit onmogelijk is. De meeste bedrijven vergoeden slechts 13 cent per kilometer maar in enkele gevallen werd dit verhoogd naar 30 cent. “Het is dus wel mogelijk,” meent de ABVV-secretaris.

Bekleed in schuim en stickers

Wanneer de demonstranten afdruipen blijft er enkel nog een sticker met “schoongemaakt” over en schuimresten. “Als dat beetje schuim de bedrijven zo erg stoort moeten ze maar eens denken hoe storend het is als werknemers hun facturen niet meer kunnen betalen, dat lijkt me wel een graad erger.” stelt Issam Benali. Zolang de onderhandelingen met Federgon niet opnieuw worden opgenomen, blijven de vakbonden protesteren. Op hun site van “De grote schoonmaak” brengen ze in kaart welke bedrijven nog een bezoekje van hen kunnen verwachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?