Shopera wil winkels in voetgangerszone open op zondag

© PhotoNews

De nieuwe handelsvereniging van de voetgangerszone, Shopera, wil de Brusselse winkelstraten in het centrum opwaarderen. Daarom wil de organisatie nu een maandelijkse koopzondag lanceren op de eerste zondag van de maand.

Shopera werd in het leven geroepen om de winkels tussen het Rogierplein en de Beurs, met onder andere de Nieuwstraat en de Adolphe Maxlaan, een stem te geven. Vooral grote ketens zoals Primark of Exki maken deel uit van de vereniging.

Volgens de manager van Shopera, Quentin Huet, focust de organisatie zich vooral op de veiligheidssituatie en de netheid in het centrum. "De Nieuwstraat en de regio er rond is bijzonder mooi en heeft veel potentieel”, vertelde Huet bij de lancering in mei aan BRUZZ. “Maar het centrum van Brussel kent ook veel problemen. Zoals de veiligheidssituatie en problemen met de netheid."

Met dit laatste voorstel wil de handelaarsvereniging ook inzetten op de dynamiek in de grote winkelstraten. Zo zullen ze in het laatste trimester van dit jaar animaties zoals clowns en jongleurs inzetten in de Nieuwstraat. Vanaf 2020 wil Shopera dat de winkels iedere eerste zondag van de maand de deuren openen.

Link met het stadsbestuur

Shopera is niet de eerste die met dit voorstel komt. De vorige schepen van Handel Marion Lemesre (MR) had het idee van een koopzondag al eens gelanceerd. “Er was echter een kloof tussen de stad en de bedrijven”, zegt Huet aan La Capitale. “Die link ga ik nu vormen.”

Shopera is een initiatief van handelsvereniging Comeos, de Brusselse kamer van koophandel BECI en de Waalse ondernemersorganisatie UCM. De vereniging positioneert zich als een tussenpersoon tussen de winkels en het stadsbestuur om de communicatie te verbeteren. Daarnaast organiseren ze ook opleidingen over dingen zoals ‘hoe met winkeldiefstal omgaan’ voor lokale handelaars.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?