Het VRT-omroepgebouw met de bekende zendmast aan de Reyerslaan

| Het VRT-omroepgebouw met de bekende zendmast aan de Reyerslaan.

Sociale onrust VRT: minder naakte ontslagen, staking bij 'Thuis'

25/10/2022

In een "conclusietekst" na onderhandelingen over de herstructurering bij de VRT wordt het aantal naakte ontslagen teruggedrongen van 116 naar 67. Vakbond ACOD vindt dat nog onvoldoende en is ontstemd dat de directie een personeelsvergadering organiseert, nog voor het sociaal overleg is afgerond. Kort na een briefing door de directie brak er een spontane staking uit bij de medewerkers van Thuis.

Er heerst opnieuw sociale onrust bij de openbare omroep. De socialistische vakbond pikt het niet dat de directie dinsdagnamiddag een personeelsvergadering organiseert om een stand van zaken te geven over de onderhandelingen met de vakbonden over haar in april aangekondigde transformatieplan. De directie wil aan al het personeel, ook zij die niet bij een vakbond zijn aangesloten, presenteren wat er momenteel voorligt. ACOD vindt die communicatie voorbarig en meent dat de directie de conclusietekst "framet" als een akkoord, terwijl de achterban van ACOD al een negatief advies heeft gegeven en de andere vakbonden zich nog moeten uitspreken. De adviezen worden verwacht tegen 7 november.

Naakte ontslagen

Een positief advies is niet noodzakelijk, maar het zou ongebruikelijk zijn mocht de directie doorzetten zonder enige vakbondssteun. Voor ACOD blijven de gevolgen van het transformatieplan te groot. Het aantal naakte ontslagen is in de conclusietekst teruggedrongen van 116 naar 67, zegt ACOD-vakbondsman Wies Descheemaeker. Via meer vrijwillig vertrek zouden evenwel toch nog steeds 222 banen verdwijnen. De productie van de soap 'Thuis' zou ook nog worden uitbesteed, wat de vakbonden niet zien zitten.

De directie heeft de ploeg van 'Thuis' dinsdagvoormiddag een briefing gegeven over de plannen. Na de uiteenzetting zijn de opnames stilgelegd, zegt ACOD. De VRT-directie verduidelijkt dat het de producer was die deze beslissing heeft genomen, zodat het personeel de informatie zou kunnen laten bezinken.

Toch staking

Korte tijd later brak er dan toch een spontane staking uit bij de medewerkers van Thuis. Zowel in de opnamestudio in Leuven als op de buitenlocaties legde het personeel het werk neer omdat medewerkers niet tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden als bij de VRT bij een extern productiehuis aan de slag kunnen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni