Koppelverkoop in de eindejaarsperiode

| Koppelverkoop in de eindejaarsperiode.

De start van de wintersolden maandag wordt overschaduwd door onzekerheid als gevolg van de coronapandemie. Sector- en zelfstandigenorganisaties verwachten dat de verkoop traag op gang zal komen. Kledingzaken houden rekening met 70 procent minder inkomsten.

Bij Mode Unie houden ze hun hart al vast voor de modedetailhandel en kledingwinkels. "We verwachten dat de solden relatief traag op gang zullen komen", aldus Isolde Delanghe van Mode Unie. "Als we kijken naar de voorbije weken met de belangrijkste koopweekends van het jaar, dan zien we dat het vrij kalm was. We denken dat zich dat zal doorzetten tijdens het begin van de solden."

Klanten blijven weg

Er zijn volgens Delanghe verschillende redenen waarom klanten wegblijven. Zo zijn er de coronamaatregelen, die alleen winkelen voor een beperkte duur opleggen, hebben sommige mensen schrik om te gaan winkelen en speelt ook de berichtgeving over de coronabesmettingen mee. "Nu zijn de cijfers weer beter, maar voordien was er veel negatieve berichtgeving. We hebben gemerkt dat consumenten daar gevoelig aan zijn", klinkt het.

Daarnaast hebben mensen ook minder redenen om kleding te kopen. "Mensen kopen alleen nog kleding als ze het echt nodig hebben, omdat ze meer thuiswerken, er amper feestgelegenheden zijn en ze geen vrienden en familie meer zien", zegt Delanghe. Veel winkels zitten dan ook nog met grote voorraden, maar toch zal dat bij de modedetailhandelaars niet meteen tot heel grote kortingen leiden. "Meteen met hoge kortingen gooien, levert dan nog minder inkomsten op."

Minder inkomsten

Hoe dan ook zullen de resultaten van de solden het seizoen volgens Mode Unie niet kunnen goedmaken. Dat bevestigt ook een enquête van zelfstandigenorganisatie NSZ bij 820 handelaars. Ongeveer zeven op de tien detailhandelaars verwachten een lagere verkoop dan in januari 2020, de helft verwacht een daling met meer dan 10 procent. V

olgens NSZ zit ook zowat 70 procent van de winkeliers nog met 50 tot 60 procent van hun voorraad. Voor ruim 15 procent van hen loopt dat zelfs op tot 80 procent van de collectie. De organisatie verwacht net als Mode Unie kortingen van 30 tot 40 procent bij de start van de koopjesperiode.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Mode Unie, wintersolden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni