Extra koopzondagen om ook tijdens wintersolden publiek te spreiden

1 december 2020: kooplustigen met mondmasker in de Nieuwstraat bij de heropening van de winkels binnen het kader van de nieuwe coronamaatregelen 1 december 2020: kooplustigen met mondmasker in de Nieuwstraat bij de heropening van de winkels binnen het kader van de nieuwe coronamaatregelen
© PhotoNews
| Wordt het opnieuw drummen in de Nieuwstraat, zoals bij de heropening van de winkels begin december? (archiefbeeld)
© PhotoNews
| Wordt het opnieuw drummen in de Nieuwstraat, zoals bij de heropening van de winkels begin december? (archiefbeeld)

De wintersoldenperiode begint op maandag 4 januari, net na de kerstvakantie. Brusselse gemeenten houden het bij de maatregelen die ze al namen bij de heropening van de winkels begin december. Sommige gemeenten voorzien wel extra koopzondagen.

De kortingen tijdens de koopjes lokken altijd veel kooplustigen. Om mensenmassa's in het traditionele openingsweekend te vermijden, heeft de federale overheid beslist dat de solden in 2021 pas starten op maandag 4 januari, na het einde van de kerstvakantie.

In Brussel-Stad blijven de maatregelen van kracht die begin december werden genomen: de shoppers in de Nieuwstraat worden geteld en de drukte weergegeven met een barometersysteem. Er staan dranghekken die de winkelende mensen letterlijk in goede banen moeten leiden, en mondmaskers blijven verplicht.

"Om de kooplustigen te spreiden, zullen de winkels die dat willen ook openen op zondag 10 januari", zegt Aurore Borrens, woordvoerster van Brussels schepen van Middenstand Fabian Maingain (Défi). Ook winkelcentrum Docks is open op die koopzondag.

Westland en Wayez

Anderlechts schepen van Middenstand Elke Roex (SP.A/One.brussels) verwacht geen enorme toeloop in de Wayezstraat. "Dat was ook bij de heropening van de winkels begin december niet het geval. De winkelcentra moeten, bij wet voorzien, zelf de toegang controleren en hebben daar ook bewakingsfirma's voor. In het Westland Shopping Center zijn er camera's die de hoeveelheid klanten tellen, bij Ikea ook."

"Wij hebben al langer een affichecampagne 'Shop in Anderlecht' lopen, om inwoners aan te moedigen lokale handelaars te ondersteunen. In januari zullen we via die affiches inwoners ook vragen om hun winkelbezoeken te spreiden en later terug te komen als er te veel volk is." De gemeente voorziet koopzondagen op 10 en 24 januari.

Woluwe Shopping

Het Woluwe Shopping Center beschikt over elektronische sensoren die de in- en uitstroom van shoppers automatisch tellen. "In de kerstperiode hebben de bewakers één keer een half uur de toegang moeten weigeren, omdat het te druk was", zegt schepen van Middenstand Michèle Nahum (Indépendance Libérale) uit Sint-Lambrechts-Woluwe.

Zij bespreekt komende dinsdag op het college welke zondagen de gemeente zal instellen als koopzondagen. "Ik ga elke zondag in januari voorstellen, maar dat moet dus nog wel goedgekeurd worden."

Elsene

Elsene past de genomen maatregelen in de winkelstraten voortdurend aan, zegt burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo). "Na de heropening van de winkels in december stonden er lange wachtrijen aan sommige handelszaken, zoals de Action. Wij hebben gedreigd met sluiting van die winkel, als ze zelf geen maatregelen namen. Nu wachten klanten achter dranghekken in de zijstraat, op veilige afstand. Mensen raken die maatregelen nu stilaan wel gewoon."

De politie zal net als in Brussel-Stad ter plaatse zijn om een oogje in het zeil te houden en indien nodig in te grijpen als de mensenmassa te groot zou worden. Elsene voorziet tot nu toe geen gezamenlijke koopzondagen. "Maar winkels hebben natuurlijk het recht om een aantal zondagen per jaar te openen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?